Ébresztő! Ilyen volt

Az Ébresztő! előadásain remek ötleteket kaphattunk arra,  hogyan kerülhetnek a legkörnyezettudatosabb módon  háztartásunkba az élelmiszerek, kozmetikumok.

Az első ilyen példát Kármán Era mutatta be a Szatyor Bevásárló Közösségtől. A Szatyornál a közösség közvetlenül a termelőtől rendel közösen árut. A termékek mind organikus termesztésűek és egyik se jön messzebbről, mint 50-70 km. Az áruk beszállítása és kiosztása mind önkéntes munkával történik, itt a főszereplők tényleg a termelők. A Szatyor Bevásárló Közösség működéséről itt nézhettek meg egy videót. Honlapjukon megtalálhatjátok a teljes árulistát, és hogy hogyan csatlakozhattok ti is.

A termelotol.hu megalakulásáról és működéséről az alapítója, Rönky Balázs mesélt.  A termelotol.hu honlap célja a lehető legtöbb hazai termelő elérhetőségeit összegyűjteni és kereshetővé tenni, hogy akik szeretik a gyerekkort idéző régi ízeket, könnyen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb lévő termelőt és felvehessék vele a kapcsolatot telefonon vagy személyesen.  A honlapon magán nem lehet rendelni. Most 800-900 termelő található az adatbázisban, árufélék szerint lebontva. A honlapukon nem csak a termelőket találjuk meg, hanem folyamatosan frissülő híreket is.  Aki szeretné a mezőgazdasági tudását próbára tenni, töltse ki a Lássuk, mekkora paraszt vagy? kvízt Facebook oldalukon és nyerje meg az arany gumicsizmát.

Ha nem bírunk már mit kezdeni a ránk szakadt paradicsom termésünkkel vagy teljesen elburjánzott a kamillánk, készítsünk belőle szappant vagy  arcpakolást! Erre adott ötleteket Udvarnoki Tünde a Messzelátó Egyesülettől. Ő a saját balkonján termesztett növényekből készít magának szappanokat, krémeket. Tanfolyamain bárki elsajátíthatja a fortélyokat!

És megtörtént a várva várt parcella sorsolás! 95 parcella használó nevét húztuk ki és 30 várólistást. Bár sokan nem tudtak eljönni, a résztvevő szerencsések már egyből elkezdtek egymással és a tervrajzokon a parcellájukkal is ismerkedni. A végén senki se távozott üres kézzel, mindenki vihetett haza paprika-, és virágmagokat.

Akik most nem jutottak földhöz, ne szomorkodjanak, figyeljék honlapunkon a további kertek alakulását és töltsék ki kérdőívünket.

Következő programjaink is nyilvánosak, várunk rájuk mindenkit szeretettel!