Magunkat adjuk! Ilyen volt

Köszönjük szépen, hogy ilyen sokan eljöttetek a Millenárisra szerdán a Magunkat adjuk! Élményelőadások és magbörze rendezvényünkre.

Első előadónk Matthew Hayes organikus farmer és közösségi vállalkozó volt. Ő Londonban dolgozott egy Közösségi Kertben, majd miután Magyarországra költözött, megalapította többedmagával a Nyitott Kert Alapítványt. Az alapítvány akkor helyi bio élelmiszerláncot működtetett, ma már inkább a klasszikusabb civil feladatokra helyezik a hangsúlyt, a környezettudatos oktatásra, nevelésre, figyelemfelkeltésre. Matthew a Szent István Egyetem Gödöllői Tangazdaságának vezetője és a Zsámboki Organikus Farm egyik alapítója.

Második előadónk Kiss Csilla a Védegylettől a magok sokféleségéről beszélt és hívta fel figyelmünket arra, mennyire fontos, hogy megőrizzük a régi őshonos zöldség-, és gyümölcsféléinket. Ilyen gyümölcsök és zöldségek felhasználásával készült egy szakácskönyvük, a Kerttől a konyháig – tudatos szakács könyve, amit innen letölthettek: http://www.vedegylet.hu/index.php?page=pages&page_id=13 . Két külföldi Közösségi Kertet is bemutatott, akik a tettek mezejére léptek és a helyi őshonos zöldséget termesztik a kertjükben, ezáltal megakadályozva az eltűnésüket.

Fülöp Ádám a Földkeltétől az első hazai Közösségi Kert tapasztalatairól számolt be, amit pár barátjával Békásmegyeren hoztak létre 2 éve. A legnagyobb küzdelmük a másfél órás út volt, ezért javasolta, hogy csakis a lakóhelyünkhöz közel kezdjünk bele a kertészkedésbe. Nagyon lelkesítő, hogy a kertjük bőséges termést hozott.

Repka Ágnes a nyers vegán konyhába kalauzolt el bennünket, abba, hogyan lehet magvakból beigli tésztát készíteni, miként őrizhetjük meg a termények vitamintartalmát és nyomelemeit, és külön kóstolóval is készült.

Az előadások után egy videot nézhettünk meg a Védegylet által szervezett szegedi magbörzéről. Aki lemaradt, a videót megtekintheti itt: http://www.vedegylet.hu/index.php?page=news&news_id=1333

Utána pedig következett a kötetlen beszélgetés és a mag cserebere! Igazi különlegességek cseréltek gazdát, senki nem ment haza üres kézzel.

Még egyszer köszönjük, hogy ennyien eljöttetek, érdeklődtetek, hírlevélre iratkoztatok és parcellát foglaltatok. A parcellákra való jelentkezés folyamatosan tart, írjatok a kozossegikertek@kek.org.hu címre, ha szeretnétek saját művelhető földterületet a városban!

Szeretettel várunk Benneteket a következő alkalommal is!

a KÉK Közösségi Kertek csapata