Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Jácint

sorok közti távolság
12-15 cm
vetési mélység
10-15 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Hyacinthus orientalis
A jácint a Hyacinthaceae (csillagvirágformák) családba tartozó, hagymás, lágy szárú évelő. Hagymája évről évre folyamatosan növekszik, és belülről újabb pikkelyeket fejleszt. 4(–5) éves korára a 18–20 cm körméretet is elérheti. A hagyma gömb alakú, külsejét elszáradt pikkelylevelek borítják, amelyek fehér, rózsaszín vagy lila színűek. A hagymák 1–3 db 15-30 cm magas szárat (tőkocsányt) fejlesztenek, amit hosszúkás, húsos levelek vesznek körül. A kocsányokon 30–40, vagy akár 80 illatos virágharang is lehet, a legkülönfélébb színekben. A kerti jácintfajták szülőfaja a keleti jácint (Hyacinthus orientalis), és fehér virágú (var. albus) és erős növésű (var. praecox) változatai, valamint a később nemesítésbe vont fajok.

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger keleti részének meleg nyarú hegyi rétjein él. Tápanyagban gazdag, laza, jó vízáteresztésű talajt kedvel. Fényigényes növény, de félárnyékban is jól érzi magát.

 • Termesztése

  A hagymákat szeptemberben-októberben ültethetjük ki, vagy a tavasszal vett cserepes növényeket virágzás után. Humuszban gazdag, laza szerkezetű földbe ültessük, és sose hagyjuk teljesen kiszáradni. Az ültetés utáni begyökerezéshez, majd megnyúláshoz legalább 8 hétig alacsony hőmérséklet (kezdetben 13 °C, majd 9–5 °C) szükséges. A hideghatás (tél) nélkülözhetetlen az újrahajtáshoz. Míg a virágszár megjelenik, újabb 3–4 hét 14-18 °C-os hőmérséklet szükséges, ami megfelel a tavasznak. Ha bent akarunk gyönyörködni a növényben, az erre alkalmas fajták hagymáit ültessük cserepekbe egyesével vagy csoportosan, vagy ládákba, lényeg hogy a hagyma felső harmada a felszín fölé kerüljön. A virágzáshoz szükséges időt és hőmérsékletet vegyük figyelembe. A hagymákat néhány évente ültessük új helyre, és pótoljuk a tápanyagot, hogy elkerüljük a betegségek felszaporodását.

 • Növényvédelem

  Ha sokáig (5 évig vagy annál tovább) egy helyen marad a jácint, elszaporodhat a jácintrozsda, a baktériumos betegségek mint az egész növényt érintő sárgarothadás, vagy a levegőtlenséget kedvelő, és a hagyma belsejét elnyálkásító ervíniás betegség. Támadhatják általános kórokozók is, mint a penicilliumos gomba vagy a rizoktónia. A kártevők közül csak a gyökératka fordul elő a hagymán. Ezeknek mind kedvez a túl sok víz, a nem megfelelő fény-és tápanyagellátás, a növények túl sűrűn ültetése.

 • Érdekességek

  Hagymája erősen mérgező, ezért bánjunk vele óvatosan!

A Földközi-tenger keleti részének meleg nyarú hegyi rétjein él. Tápanyagban gazdag, laza, jó vízáteresztésű talajt kedvel. Fényigényes növény, de félárnyékban is jól érzi magát.

Kártevők és kórokozók