Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Kerti árvácska

sorok közti távolság
15-20 cm
vetési mélység
0,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Viola x wittrockiana

Az ibolyafélék (Violaceae) családjába tartozik, melyet a 19. században több faj, köztük a háromszínű árvácska vagy vadárvácska (Viola tricolor) keresztezéséből hoztak létre. Mára rengeteg színben, méretben és változatban léteznek. A nagyvirágú változatai rendszerint tavasszal virágoznak. A virágok színe, a sárgától, a piroson át, a kékesliláig is terjedhet, a mindegyikre jellemző sötét szemfolttal. A kisvirágú változatok virágai, sokszínűek, szemfolt nélküliek és rendszerint nyáron vagy ősszel virágoznak. Az egyszínű árvácskák fehérek, a világos- vagy sötétkékek, mélylilák, rózsaszínűek, pirosak, citromsárgák, bordók vagy bronzosak lehetnek, sárga vagy fehér középpel. Az F1 hibridek rendkívül életerősek, szép formájúak. Levelei csipkés szélűek, viszonylag vékonyak, élénkzöld színűek.

 • Népies nevei

  császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem, szentháromságfű

 • Élőhelye

  Európában és Közép-Ázsiában honos fajok keresztezésével állították elő. Általánosságban téltűrő, és mindössze a kemény fagyban kell ápolni, óvni. Egyaránt nyílik a tűző napon és félárnyékban. Talaja legyen humuszban gazdag és nedves. Az F1 hibrid óriás árvácskák erkélyládában és edényben is nyílnak. A növényeket öntözzük erjesztett csalánlével.

 • Termesztése

  Vetése őszi-téli virágzáshoz:
  Június első felében vessük a magokat szaporítótálcába. A vetést árnyékolással védjük a túlzott felmelegedéstől és tartsuk állandóan nyirkosan. A palántákat 15-20 cm-es tőtávolságra ültessük szét. A magvak csírázáshoz alacsony hőmérsékletet igényelnek (18 °C), amit a nyári időszakban nehéz megteremteni.
  Vetése tavaszi virágzáshoz:
  Július közepétől augusztus közepéig vethetjük. Mindkét vetésnél vethetünk közvetlen a szabadba, a lakásba szaporító tálcába vagy cserépbe. A magokat csak vékony réteg földdel takarjuk, de a legjobb a mosott folyami homok. Fedjük le fekete fóliával, vagy összehajtogatott papírral stb. a lényeg, hogy sötét és párás körülmények legyenek a magoknak. A meleg az a vetés idejéből adódóan nem probléma. Ne tároljuk őket a tűző napon, mindenképp törekedjünk az árnyékolásról, ami lehet egy nagyobb cserje alatt, de a ház árnyékos oldalánál is. Rendszeresen párásítsunk és tartsuk nyirkosan a talajt. Az első levelek megjelenésekor távolítsuk el a takaró anyagot, és vigyük világos – de nem a tűző napra – helyre. A fiatal növényeket szeptembertől ültethetjük ki a helyükre.
  Hűvösebb éghajlatú vidéken takarjuk az árvácskákat fagy ellen fenyőgallyal, amit tavasszal eltávolítunk.
  Természetesen, vehetjük az árvácska magokat tavasszal is, január és április között. A vetést úgy időzítsük, hogy a kiültetés előtt 6-8 héttel kezdjük. A virágzáshoz 12 hétre van szüksége. Vagyis, a júniusban vetett árvácskákat augusztusban ültethetjük ki, és szeptemberben virágzik. stb.

 • Konyhai felhasználás

  Az ibolyafélék családjához tartozó növény ízében, illatában a tavaszi illatos ibolyára emlékeztet, ám zamata sokkal enyhébb. A teljes virágzásban lévő árvácska virágait gyűjtsük, s a zöld részek eltávolítása után fogyaszthatjuk, száríthatjuk. Kiváltképp nyári gyümölcsökből – barackból, dinnyéből, szaftos körtéből – készült fogásokban élvezhetjük a kis színes virágok ízét, szemet gyönyörködtető látványát.
  Másféle apró, réti virággal vegyítve – mint például salátaboglárka, százszorszép, cickafark – zöld saláták alapanyaga lehet.
  A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a „megtört szívek” gyógyitalaként is tisztelik.

 • Gyógyhatásai

  Hatóanyaga: violin alkaloida, metilsalicilsav, metilester, viola wuercitrin és kevés illóolaj.
  Bőrbajok kitűnő gyógyszere. A száraz és nedvedző bőrkiütésnél, ha azok görvélykóros eredetűek, ótvar, bőrviszketés esetében használatos. Húgyhajtó teáknak alkotó része, ott, ahol az anyagcserét kell fokozni, (lázzal járó izületi reuma, reuma, vérbaj, kankó, érelmeszesedés) és a húgyutak megbetegedéseinél.
  A növény, mint vértisztító és izzasztó-tea van használatban, különösen a gyermekek bőrkiütéseinél, vizeleti zavaroknál használják (15 gr 1/4 l vízre).

 • Receptek

  Tavaszi saláta árvácskával

  Hozzávalók: 50 dkg madársaláta, 6 közepes db újhagyma, 10 db retek, fél citrom, só és bors ízlés szerint, 2 ek olívaolaj, 10 db fürjtojás, 10 fej árvácska

  Elkészítése: Főzzük meg a fürjtojásokat, majd ha már kemények, pucoljuk meg kb. a felét, a többit hagyjuk meg díszítésnek. Mossuk meg a retket, újhagymát, madársalátát és az árvácskát, majd apróra daraboljuk fel a zöldségeket. Keverjük össze a tojásokat és a többi hozzávalót egy nagy tálba, majd facsarjuk rá a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg olívaolajjal.

  http://www.nosalty.hu/recept/tavaszi-salata-arvacskaval

 • Növényvédelem

  A növényen lehetnek gombás foltok vagy lisztharmat, illetve tapasztalhatunk gyökérrothadást. A beteg növényi részeket mindig távolítsuk el, semmisítsük meg és természetes eredetű gombaölőszerrel kezeljük a fennmaradó egyedeket.

császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem, szentháromságfű

Kártevők és kórokozók