Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Édesburgonya

sorok közti távolság
100 cm
vetési mélység
5-8 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Ipomoea batatas

A szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó kétnyári növény, a földben neveli fogyasztható gumóját, melynek igen magas a szénhidrát tartalma. A burgonyával csak névrokonságban állnak. Hazánkban leginkább egynyári növényként nevelik. Erőteljes növekedésű, változatos levélzettel rendelkező dísznövény is lehet. Szívalakú vagy tenyeresen szeldelt leveleinek színe az élénk sárgászöldtől a mélybíboron át a feketéig terjedhet fajtától függően. Hajnalkaszerű apró virágai halványlila színűek.

  • Érdekességek

    Új, ipari célú alkalmazása is elkezdődött: a trópusokon nagy mennyiségben termesztett édesburgonyából bioüzemanyag, bioetanol is készül.

  • Élőhelye

    A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye.

    Kifejezetten melegigényes növény, környezeti igénye megegyezik a paprika, paradicsom vagy a padlizsánnal, vagyis melegre van szüksége. A fagyot nem tűri, 10°C alatt a fejlődése megáll. A tenyészidő első harmadában sok vizet és magas páratartalmat kíván, később viszont kevesebbet, ami a  mi éghajlatunknak megfelel. A gumóképzés idején már csökkenteni kell az öntözést, ami a hazai száraz nyarakat tekintve azt jelenti, hogy míg javában locsoljuk a paprikát, paradicsomot és a padlizsánt, a batáta már nem igényli a nedvességet. Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Kötött, tömör, agyagos talajon (ahol nem sikerül a sárgarépa vagy a zöldség nevelése sem) a batáta sem fog szép nagy gumókat nevelni.  Tápanyagigénye a paradicsommal és a padlizsánnal megfelelő, azonban jelentős a kálium igénye (mint a burgonya). Ha túlzásba visszük a nitrogén trágyázást, buja zöld lombozatot nevel, ami a gumóképződés kárára történik.

  • Termesztése

    A gyökérről nyert kis hajtásokkal szaporítják. Ezeket akkor választják le onnan, amikor 6-10 levelesek. A leválasztott hajtásokat kb. 6 hétig nevelik ágyakban, 24-27 °C talajhőmérsékleten a kiültetés előtt.
    Szaporítható hajtásdugványozással is. Ez utóbbi módszer a trópusi termesztési gyakorlatban elterjedtebb. Erre a célra kb. 8-10 ízközű, 30-45 cm hosszú hajtást vágnak. Kiültetés előtt a vágási felületet magas páratartalom mellett hőkezeléssel zárják le. Ez a művelet 3 napig tart.

    A szaporítóanyagot 100-120 cm sor-, 40-45 cm tőtávolságra ültetik ki. A maximális termés a telepítés után 130-150 nap múlva takarítható be. A gyökerek felszedésre legalkalmasabb állapotát a levelek sárgulása jelzi.

  • Konyhai felhasználás

    Őshazájában, Peruban sütve, főzve, szárítva, lisztté őrölve fogyasztják.

  • Gyógyhatásai

    C- és B-vitamin forrásként is jelentős, illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz, amely azonban nem kellemetlen. Magas a karotin tartalma, főleg a sárgahúsú fajtának.

  • Receptek

    Édesburgonya chips

    Hozzávalók: 2 db édesburgonya, 2 ek szezámmag, 1 ek napraforgó olaj, 1 ek citromlé, só, bors, cayenne bors és kurkuma ízlés szerint

    Elkészítése: Az édeskrumplit megpucoljuk, és vékonyan legyaloljuk. Sóval és olajjal jól összekeverjük. 2-3 óráig pácoljuk. Tegyük bele a citrom levét és a fűszereket. Lehet olajon kisütni, vagy tepsipen megsütni.

    http://www.nosalty.hu/recept/edesburgonya-chips

    Édesburgonya palacsinta

    Hozzávalók: 1 db pürésített édesburgonya, 4 db tojás, 3 ek vaj vagy kókuszolaj (kisütéshez)

    Elkészítése: Ha nyers az édesburgonyánk, süssük meg. Ha kihűlt, egy bögrényit villával pürésítsünk, majd a tojásokkal együtt keverjük krémesre. Ezután a palacsintasütőt kenjük ki kókuszolajjal, vagy ami van otthon, és már süthetjük is. Ha kicsit magasabbról csurgatjuk a tésztát, szép kerek formát kapunk. Közepes tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

    http://www.nosalty.hu/recept/edesburgonya-palacsinta-ket-hozzavalobol

  • Növényvédelem

    Talajkártevők elleni védekezés

    Normális esetben ősszel kell előrejelzést végezni a talajlakó kártevőkre, főleg a pajor és a drótféreg jelenlét szempontjából kell vizsgálódni. Tavasszal már nem nagyon érdemes előre jelezni, mivel egyszerűen még nincsenek ott a pajorok, ugyanis telelni levonultak mélyebb talajrétegbe, ahonnan majd a növény gyökerének széndioxid kibocsátása aggreálja őket a gyökér zónában. Amennyiben parlagon hagyott egy ideig műveletlen, vagy több éves kultúra után (pl. lucerna) szeretnénk édesburgonyát termelni a területen, mindenképpen szükséges a talajfertőtlenítés, ugyanis az ilyen területek felszaporítják a talajlakó kártevőket.

    Az általunk alkalmazott készítmények talajfertőtlenítésre, entomopatogén, és entomofág gombatörzsekből álló bioban engedélyezett készítmények. Beauveria és Arthrobotrys gombatörzseket tartalmaznak. Ezek megbetegítik a talajlakó pajorokat és dróthférgeket, az Arthrobotrys pedig (hurokvető gomba) a fonalférgeket kapja el. Illetve az előveteményre is kell figyelni, a facélia kifejezetten ajánlott elővetemény, ugyanis pajorűző hatással rendelkezik. A talajlakó entomopatogén gombák felszaporítása nem jár mindig 100%-os eredménnyel, ugyanis élő szervezetekről beszélünk. Amik amúgy nincsenek ilyen nagy számban jelen a talajban. Meg kell adni nekik a megfelelő körülményeket a működésükhöz. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy öntözött körülmények között megfelelő talajhőmérsékleten működik, de amint ezek a körülmények nem megfelelőek, semmire ne számítsunk. Jelenleg úgy néz ki kiküszöbölték már ezeket a problémákat. De minden biológiai szervezeteken alapuló készítménynél figyelni kell erre. Egy menetben kijuttathatók a bakhátkészítéssel, és akkor rögtön be is van forgatva, mivel gyors jó esetben azonnali beforgatást igényelnek, hiszen talajlakó gombákról van szó, így nem bírják az UV sugárzást.

Új, ipari célú alkalmazása is elkezdődött: a trópusokon nagy mennyiségben termesztett édesburgonyából bioüzemanyag, bioetanol is készül.