Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Csicseriborsó

sorok közti távolság
30 cm
vetési mélység
3-5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Cicer arietinum

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó egyéves lágyszárú növény, melynek gyökere a borsóénál fejlettebb, 50-60 cm mélyre hatoló, mérsékelten elágazó. A hüvelyesek közül a legnagyobb gyökértömeggel rendelkezik, és ennek következménye a magas szárazságtűrő és vízmegtartó képessége. A gyökérzetén kevés gümő alakul ki, de ezek nagyobbak, mint a borsó esetében. Szára merev, éréskor sem dől meg, de mirigyszőrös, ezért takarmányozásra nem megfelelő, viszont zöldtrágyának kiváló. Magja 60 % szénhidrátot és 20 % fehérjét tartalmaz, ebből adódóan emészthetősége és biológiai értéke jobb a babnál, lencsénél. A hüvelyekben 1-3 gömbölyű mag található, sárgás színűek, alakjuk a bagolykoponyához hasonló. A termés íze kellemes, dióra emlékeztető.  Pillangós virága rózsaszín, fehér vagy lilás, a növény önbeporzó, de lehetséges a kölcsönös beporzás is. A kelést követő 30-60 napra virágzik. Felfújt, szőrös hüvelytermése van, mely zöld színű, 2-3 cm hosszú. Tövenként 70-80 hüvely is teremhet, hüvelyenként 1-2, ritkán 3 maggal.

 • Népies nevei

  bagolyborsó

 • Élőhelye

  Őshazája Délnyugat-Ázsia. Elsősorban Indiában, de a volt Szovjetunióban, Kisázsiában, a Földközi-tenger melléki országokban is elterjedt. A sikeres termesztéshez egyaránt igényli a magas talaj- és léghőmérsékletet. Fényigényes, csak erős fényben fejlődik megfelelően, árnyékban, félárnyékban csak megnyúlik, kevés virágot hoz, azok rosszul kötnek, vagy eldobálja. Vízigénye csírázáskor és kezdeti növekedéskor jelentős, később öntözés nélkül is jól fejlődik.

 • Termesztése

  Vetési ideje március közepe-vége, április eleje. Túl korán nem érdemes vetni, mert igaz ugyan, hogy 5–6 °C-on már csirázik, de ilyenkor vontatott, egyenetlen a kelés, ezért helyesebb megvárni, míg a talaj hőmérséklete eléri a 10 °C-ot. Termesztéséhez nagyobb melegre van szükség, mint amit a hagyományos borsónál elfogadhatónak tartunk. Csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez ugyan több vizet igényel, de a tenyészidő későbbi szakaszaiban akár öntözés nélkül is megmarad.  A túl sok csapadék csökkenti a hozamot.

  Vetéskor egy méter hosszú sorba 30-35 szem magot tegyünk, 3-5 cm mélyre. A sorokat kihúzás után locsoljuk be és a nedves talajra helyezzük a magokat, majd betakarjuk, enyhén tömörítjük. Szükség szerint kapálással lazítsuk és gyomtalanítsuk. Ne használjunk gyomirtó szert, illetve ne is ültessük olyan földbe, ahol 2 éven belül gyomirtóztak, mivel érzékeny rá.

 • Konyhai felhasználása

  Fogyaszthatjuk frissen zölden, vagy kiszárítva, mint a szárazbabot. Ha nem frissen készítjük el, akkor a kiszáradt magokat éjszakára áztassuk be. Indiában – pörkölés után – kávét főznek belőle. Az őrleményéből, amely 23-25% fehérjét és sok szénhidrátot is tartalmaz, jellegzetes, mostanában szívesen fogyasztott ételeket (pl. falafel) készítenek. A mára már közismert hummusz is csicseriborsóból készül.

 • Gyógyhatásai

  A csicseriborsó számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint is tartalmaz, ezek a B1-, B6- és E-vitaminok, valamint karotin, folsav és egyéb ásványi anyag tartalma is igen kedvező, magnézium, vas és cinktartalma pedig egyenesen kimagasló. Vastartalma növeli energiánkat, ami menstruáció vagy terhesség, illetve vérszegénység esetén elengedhetetlen. Ráadásul a csicseriborsó nem tartalmazza azokat az úgynevezett anti-nutritív anyagokat, amelyek felelősek a hüvelyesek elfogyasztása utáni puffadásért.

 • Receptek

  Hummusz

  Hozzávalók: 250 g csicseriborsó (szárított vagy konzerv), 100 g tahini (szezámmag őrlemény), 0.5 ek őrölt fűszerkömény, 1.5 tk chili (én tört chili paprikát használtam), 3 ek citromlé, 1.5 ek olívaolaj, 1 ek só, 2 dl víz

  Elkészítése: Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót, és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán, és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.) A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsószemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet. A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert, és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet. Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintjük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.

  http://www.nosalty.hu/recept/hummusz-baklavaria-konyhajabol

 • Növényvédelem

  A csicseriborsónak nincs jelentős kártevője, mivel a növény mirigyszőrei által termelt alma- és oxálsav megvédi azoktól.

bagolyborsó

Kártevők és kórokozók