Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Szőlő (csemege)

sorok közti távolság
200 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Vitis L.

A szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Rendkívül sok fajtát hoztak létre az idők folyamán, ezáltal alaktanilag és ízvilágban is eltérő egyedek jöttek létre. Az elterjedt fajták a következők: Csabagyöngye, Kozma Pálné muskotály, Irsai Olivér, Szőlőskertek királynője, Perlette, Pannónia kincse, Fehér chasselas, Pölöskei muskotály, Teréz és Sultanina.

A szőlő kiterjedt gyökérzetet fejleszt mind vertikális, mind horizontális irányban. A hajtásszár színe lehet zöld, barnáspiros csíkozású, lilás-élénkpiros és ezek különböző árnyalatai. A hajtásszár felülete lehet csupasz, zsíros tapintású, pókhálós, gyapjas szőrrel fedett, bársonyos szőrű (hosszú serteszőr), vagy rövid, durva serteszőrös, bibircses. A levéllemez lehet ép, karéjos, hasadt vagy szeldelt. A szőlőnek összetett fürt virágzata van. A virágok nyílásakor a sziromlevelek sapkaszerűen válnak le.  A fürt alakja, mely a kocsány főtengelyéből való elágazások hossza és száma alapján fajtára jellemző, lehet: hengeres, vállas, tömött, laza, ágas stb. A bogyó a kocsány végén helyezkedik el. Alakja, színe, nagysága fajtára jellemző.

 • Érdekességek

  A honfoglaló magyarok már itt találták a szőlőt, és letelepedésük után – a gabonatermelés mellett – a szőlőművelést sajátították el leghamarabb. Mátyás király már adókedvezményt adott a szőlőt telepítőknek, és a korvinák iníciáléjait szőlőmotívumok gazdagítják.

 • Élőhelye

  A szőlő meleg- és napfényigényes növény; fürtjei ott érnek be jól, ahol reggeltől estig éri őket a napsütés. A fák, sőt egymás árnyékát se viselik el, ezért ne ültessük a szőlőt sűrűn. Bocsássuk rendelkezésére a kert legjobban megvilágított részét. Minthogy a szőlőtermelés északi határán vagyunk, a téli, a kora tavaszi és a májusi fagyok kockázatossá teszik a termelést. Ezért fagyzugba, szélnek kitett, huzatos helyre ne ültessük. A szőlő is a legjobb talajon érzi jól magát, de kielégítő termést ad a homokon és a kötött, köves talajokon is, amiben nagy része van mélyen elágazó gyökérzetének. A tápanyagokat nagyon meghálálja, ezért már a telepítés előtt, később a felnevelés időszakában és a termőkorában is rendszeres és módszeres trágyázásra szorul.

 • Termesztése

  A szőlő rendkívül munkaigényes növény, intenzív növényvédelmet és szakértelmet kíván, ezért kezdő kertészeknek nem ajánljuk az ültetését. A talajt a telepítés előtt meg kell forgatni, ezért ezt a munkát a telek bekerítése előtt, géppel ajánlatos elvégeztetni. Alaptrágyaként m2-enként 10-15 kg érett istállótrágya és 10-20 dkg vegyes műtrágya bedolgozása kívánatos. A házikertekben is legjobban bevált a kétméteres sortávolság és a közepes vagy magas kordonművelés. A szőlő kúszónövény, amelynek föltétlenül támberendezésre van szüksége.

 • Konyhai felhasználás

  Sokféleképpen használhatjuk fel a szőlőt a nyers fogyasztásán kívül. Főzhetünk belőle lekvárt, szörpöt, levest, lehet hús- és halételek kísérője, süteményekbe tehetjük, használhatjuk díszítésre… A szőlő felhasználásának csak fantáziánk szab határt.

 • Gyógyhatásai

  A szőlőbogyó hatásosan alkalmazható aranyér, bőr-rendellenességek, emésztési zavarok, idegrendszeri zavarok, köszvény, lábadozás, láz, máj panaszok, nőgyógyászati betegségek, nyálkahártyák hurutos megbetegedése, rák, reuma, székrekedés, vesebántalmak, vérképzési rendellenességek, vérszegénység esetén.
  Szőlőmagnak és olajának avasodás gátló E-vitamin tartalma, csontanyagcsere javító, érelmeszesedésnél érvédő, látásjavító sárgafolt sorvadás és szürke hályog esetén, pajzsmirigyműködést serkentő, reuma gyógyulását elősegítő, vérsűrűsödést gátló.
  A szőlőlevél kötőszövet serkentő, lúgosító, méregtelenítő, a lábfájdalmak kialakulását megakadályozza, narancsbőr ellen hatásos.

 • Receptek

  Szőlővel és kecskesajttal töltött csirkemell

  Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé, 10 dkg bacon (körbetekeréshez), 10 dkg kecskesajt, 1 teáskanál tárkony (aprított, friss), 5 dkg szőlő, bors ízlés szerint

  Elkészítése: A csirkemellet három rétegben szétnyitjuk. A kecskesajtot összekeverjük a friss felaprított tárkonylevelekkel, és a hús közepébe tesszük, tetejére szőlőszemeket helyezünk. A hús széleit ráhajtjuk a töltelékre és az egész csirkemellet körbetekerjük baconnel.Tepsibe tesszük, és 15-20 perc alatt fólia alatt megpároljuk 180 fokos sütőben, majd a fóliát levéve grill alatt megpirítjuk a szalonnát. Tálalásnál további gyümölcsöket adhatunk mellé köretként, mint pl. körtét, sárgadinnyét, stb.

  http://www.nosalty.hu/recept/szolovel-kecskesajttal-toltott-csirkemell

 • Növényvédelem

  A szőlőt számos kártevő és kórokozó támadhatja meg. Néhány károsító (lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész, tőkepusztulást okozó mikrobák, szőlőmolyok, atkák) majdnem minden évben jelentős kártétellel fenyeget. A fajta megválasztásával és a művelés módjával sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

  Vegyszermentes szőlővédelem esetében ajánlott olvasnivaló:

  http://trebag.hu/docs/2013_10_09/hu/89part_3_novenyapolas_szolo.pdf

 • Növénytársítás

  Ne ültessünk a közelébe káposztát, babot, kelbimbót, brokkolit, karfiolt, metélőhagymát, leveles kelt, kelt. A szőlő termékenységét az izsóp, minőségét a szilfa közelsége növeli.

A honfoglaló magyarok már itt találták a szőlőt, és letelepedésük után – a gabonatermelés mellett – a szőlőművelést sajátították el leghamarabb. Mátyás király már adókedvezményt adott a szőlőt telepítőknek, és a korvinák iníciáléjait szőlőmotívumok gazdagítják.

Kártevők és kórokozók