Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Vöröshagyma

sorok közti távolság
20 cm
vetési mélység
2,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Allium cepa
A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a “hagyma”. Évelő, hagymás növény. Föld alatti rövid szártagú hajtásából a jellemző hagymatest alakul ki. Közép Ázsiából került Magyarországra. Bizonyos kénvegyületeknek köszönheti jellegzetes illatát és ízét.

  • Érdekesség

    Az ókori egyiptomiaknál a hagymát, feltehetőleg baktériumölő hatása miatt, balzsamozásra használták, valamint a hieroglifák között a növekedést és a termékenységet szimbolizálta. Wales a középkor óta használja jelképeként. A 18. században a makói vöröshagyma Európa szerte híres volt. Rákmegelőző hatása miatt diétákban javallott a fogyasztása.

  • Népies nevei

    hajma, vereshagyma, zsidószalonna, mózespecsenye

  • Élőhelye

    Hazája közép-Ázsia. Mindenütt megtermelhető, de legjobban a makói jellegű, laza, humuszban gazdag talajokon érzi jól magát. Vízigénye és fényigénye nem nagy.

  • Termesztése

    Korán vethetjük, nem melegigényes, magjai 4-5°C-on csíráznak, tenyészidőben a növények 17-19°C-on növekednek a legjobban. A fejlődése kezdetén több vizet igényel, de a hagyma növekedése idején a meleget és a szárazságot kedveli. Ha a nyár hidegebb és csapadékosabb, akkor ez a hagyma levél részének fog kedvezni. A hagymát lehet magvetéssel és dughagymával is termelni.
    Zöldhagymának nyár elején szedhető, főzőhagymának augusztus elejétől szedjük.
    A földből kihúzogatva szedjük, a fellevelektől megszabadítva, felfűzve, száraz és szellős padláson tároljuk.

  • Konyhai felhasználás

    A zöldhagymát gyakran nyersen fogyasztjuk, a főzőhagymát konyhai fűszerként használjuk zöldségekhez, szószokhoz, húsokhoz keverve.

  • Gyógyhatásai

    Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Belsőleg többek között baktériumölő hatása van, a meghűléses fertőzésekre hatékonyan hat a hagymából készült tea. Hatóanyagainak kivonatát elsősorban az érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, oldja a bélgörcsöket. Asztmaellenes hatása is bizonyított. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.

  • Receptek

    Sült hagyma
    Hozzávalók: 8 nagy hámozott vöröshagyma, 20 dkg frissen reszelt cheddar sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 6 dkg vaj, 2 teáskanál friss kakukkfű, ízlés szerint só, bors
    Elkészítése: A vöröshagymafejeket kereszt alakban, felülről lefelé haladva, majdnem az aljukig bevágjuk, vigyázzunk, hogy ne vágjuk szét. Grilltepsibe állítjuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal. A vágásokba kevés vajat teszünk. Megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal. Letakarjuk alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. A tepsit kivesszük a sütőből, és levesszük az alufóliát. A hagymákat a kisült levükkel meglocsoljuk, majd visszatesszük a sütőbe, és fólia nélkül, további 15 perc alatt barnára pirítjuk. A megsült hagymákat meghintjük reszelt sajttal, és néhány percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon. Azonnal tálaljuk.
    http://gasztroabc.hu/recept/6429_sult-hagyma/

    Francia hagymaleves
    Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, 10 dkg sajt, 10 dkg vaj, 2 dl bor, 1 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, só, bors
    Elkészítése: A hagymát pucold meg, karikázd fel. A vajat olvaszd fel, és párold meg rajta a hagymát kis lángon 15-20 perc alatt. Közben kevergesd meg. Ha jól összeesik és karamellizálódik, azaz szép barna színű lesz, add hozzá a lisztet. Azzal is pirítsd egy-két percig. Öntsd fel egy liter vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal, és morzsold bele a leveskockát. Ha van maradék húslevesed, azt is felhasználhatod. Kis lángon, lefedve főzd a levest 15-20 percig. Ha elég sűrű, öntsd hozzá a bort, és hagyd még egy-két percig rotyogni. Pirítóssal és reszelt sajttal forrón tálald.
    http://femina.hu/recept/francia-hagymaleves-recept

    Hagymatea meghűlésre
    Tegyél fel fél liter tisztított vizet főni. Ha felforrt, akkor dobd bele 2 vöröshagyma külső burkát, forrald még 1 percig, majd fedő alatt hagyd állni negyed órát. Ha iható hőmérsékletűre hűlt, tegyél bele 2 evőkanál minőségi mézet – az a legjobb, ha kakukkfű-, vagy hársméz.

  • Növényvédelem

    Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos a házilag készített hagymalé. Hagyma lé készítése: 3 kg fokhagyma és vöröshagyma külső héját szedjük le, majd áztassuk be 10 liter vízbe. Érleljük így 10 napig majd szűrjük le és tízszeres hígításban permetezzük ki.

  • Növénytársítás

    A hagymát jó, ha saláta mellé vetjük, viszont nem jó társítás babbal, céklával, borsóval és káposztával.

Az ókori egyiptomiaknál a hagymát, feltehetőleg baktériumölő hatása miatt, balzsamozásra használták, valamint a hieroglifák között a növekedést és a termékenységet szimbolizálta. Wales a középkor óta használja jelképeként. A 18. században a makói vöröshagyma Európa szerte híres volt. Rákmegelőző hatása miatt diétákban javallott a fogyasztása.