Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás
gyakorlatok

Kárdi

sorok közti távolság
100 cm
vetési mélység
5-6 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Cynara cardunculus
A kárdi a fészkesek családjába tartozik, a Mediterráneum térségéből származó, itt őshonos növény, az articsóka közeli rokona (feltételezések szerint ősalakja, amelyből az articsóka is kialakult). Napjainkban Európa nyugati országaiban és délen szórványosan zöldség- és dísznövényként találjuk a házikertekben. Nálunk kevéssé ismerik.

  • Érdekességek

    Növénytani jellemzői megegyeznek az articsókáéval, csak magasabbra nő. Már az ókori rómaiak fogyasztották, a 17. században pedig eljutott Belgiumba és Hollandiába is. Étkezési jelentőségét az adja, hogy fogyasztásra kerülő része – takarással halványított levélnyele – a frisszöldség-ellátás szempontjából legkritikusabb időszakban – késő ősszel, illetve télire elvermelve késő ősztől kora tavaszig áll rendelkezésre.

  • Élőhelye

    Mediterrán országokban őshonos, közepes hőigényű, hideg telű termőhelyen takarást igénylő növény. Nagy a tápanyag- és a vízigénye.

  • Termesztése

    Állandó helyre április végétől vethető, de még biztosabb a fagyok után, május 15-től vetni. Szerves- vagy istállótrágyával kell keverni a földet, nagy tápanyag igénye miatt. A szabad földön legfontosabb ápolási munka a gyomtalanítás és az öntözés, illetve az ezt követő talajporhanyítás. Különleges ápolási munka a levélnyelek takarása, halványítása, így a levél zöldje elveszíti kesernyés ízét. Ez a szedés előtt 3–4 héttel a tövek szalmával, illetve más hasonló anyaggal való takarását jelenti.
    Késő ősztől lehet gyűjteni a halványított leveleket.
    Abban az esetben, ha a halványítás a fagyok előtt nem fejeződik be, a növények tövestől felszedhetők, és pincében, homokra állítva egész télen eltarthatók mindaddig, amíg fogyasztásukra sor nem kerül. Így késő ősztől kora tavaszig rendelkezésre áll.

  • Konyhai felhasználás

    Húsos levélbordázatát fogyasztjuk. Az endíviához és a cikóriához hasonlóan salátának, főzeléknek, sültnek, rakottnak is elkészíthetjük. Kitűnő mézelő növény is.

  • Gyógyhatásai

    Szárított főzete étvágygerjesztő és vízelhajtó hatású, valamint tüdőbántalmak ellen hatásos lehet.

  • Receptek

    Rakott kárdi

    Egykilónyi kárdi levélnyelet 10 cm-esre darabolva megfőzzük félpuhára. Rétegekben kapribogyóval, szardellával kivajazott tűzálló tálba tesszük, a tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet és metélőhagymát teszünk. Sóval, őrölt borssal, zsemlemorzsával, reszelt sajttal meghintjük. Kevéske liszttel elkevert tejföllel, megkenjük. A sütőben 15-20 perc alatt, elkészül. Kárdi főzet: 15-30 g szárított kárdit forralunk 1 l vízben.

  • Növényvédelem

    A levéltetvek és más kártevők ellen nagyon hatásos a csalánlé, és emellett általános erősítő hatása is van. Csalán lé készítése: 1 kg friss csalánt kesztyűben vágjunk fel, majd 10 liter esővízben áztassuk be kb. 2 hétre. Ezután szűrjük le és 20-szoros hígításban permetezzük ki.

Növénytani jellemzői megegyeznek az articsókáéval, csak magasabbra nő. Már az ókori rómaiak fogyasztották, a 17. században pedig eljutott Belgiumba és Hollandiába is. Étkezési jelentőségét az adja, hogy fogyasztásra kerülő része – takarással halványított levélnyele – a frisszöldség-ellátás szempontjából legkritikusabb időszakban – késő ősszel, illetve télire elvermelve késő ősztől kora tavaszig áll rendelkezésre.

Kártevők és kórokozók