Kárdi
sorok közti távolság
100
cm
vetési mélység
5-6
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Cynara cardunculus
A kárdi a fészkesek családjába tartozik, a Mediterráneum térségéből származó, itt őshonos növény, az articsóka közeli rokona (feltételezések szerint ősalakja, amelyből az articsóka is kialakult). Napjainkban Európa nyugati országaiban és délen szórványosan zöldség- és dísznövényként találjuk a házikertekben. Nálunk kevéssé ismerik.
-
Érdekességek
Növénytani jellemzői megegyeznek az articsókáéval, csak magasabbra nő. Már az ókori rómaiak fogyasztották, a 17. században pedig eljutott Belgiumba és Hollandiába is. Étkezési jelentőségét az adja, hogy fogyasztásra kerülő része – takarással halványított levélnyele – a frisszöldség-ellátás szempontjából legkritikusabb időszakban – késő ősszel, illetve télire elvermelve késő ősztől kora tavaszig áll rendelkezésre.
-
Élőhelye
Mediterrán országokban őshonos, közepes hőigényű, hideg telű termőhelyen takarást igénylő növény. Nagy a tápanyag- és a vízigénye.
-
Termesztése
Állandó helyre április végétől vethető, de még biztosabb a fagyok után, május 15-től vetni. Szerves- vagy istállótrágyával kell keverni a földet, nagy tápanyag igénye miatt. A szabad földön legfontosabb ápolási munka a gyomtalanítás és az öntözés, illetve az ezt követő talajporhanyítás. Különleges ápolási munka a levélnyelek takarása, halványítása, így a levél zöldje elveszíti kesernyés ízét. Ez a szedés előtt 3–4 héttel a tövek szalmával, illetve más hasonló anyaggal való takarását jelenti.
Késő ősztől lehet gyűjteni a halványított leveleket.
Abban az esetben, ha a halványítás a fagyok előtt nem fejeződik be, a növények tövestől felszedhetők, és pincében, homokra állítva egész télen eltarthatók mindaddig, amíg fogyasztásukra sor nem kerül. Így késő ősztől kora tavaszig rendelkezésre áll.
-
Konyhai felhasználás
Húsos levélbordázatát fogyasztjuk. Az endíviához és a cikóriához hasonlóan salátának, főzeléknek, sültnek, rakottnak is elkészíthetjük. Kitűnő mézelő növény is.
-
Gyógyhatásai
Szárított főzete étvágygerjesztő és vízelhajtó hatású, valamint tüdőbántalmak ellen hatásos lehet.
-
Receptek
Rakott kárdi
Egykilónyi kárdi levélnyelet 10 cm-esre darabolva megfőzzük félpuhára. Rétegekben kapribogyóval, szardellával kivajazott tűzálló tálba tesszük, a tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet és metélőhagymát teszünk. Sóval, őrölt borssal, zsemlemorzsával, reszelt sajttal meghintjük. Kevéske liszttel elkevert tejföllel, megkenjük. A sütőben 15-20 perc alatt, elkészül. Kárdi főzet: 15-30 g szárított kárdit forralunk 1 l vízben.
-
Növényvédelem
A levéltetvek és más kártevők ellen nagyon hatásos a csalánlé, és emellett általános erősítő hatása is van. Csalán lé készítése: 1 kg friss csalánt kesztyűben vágjunk fel, majd 10 liter esővízben áztassuk be kb. 2 hétre. Ezután szűrjük le és 20-szoros hígításban permetezzük ki.
Növénytani jellemzői megegyeznek az articsókáéval, csak magasabbra nő. Már az ókori rómaiak fogyasztották, a 17. században pedig eljutott Belgiumba és Hollandiába is. Étkezési jelentőségét az adja, hogy fogyasztásra kerülő része – takarással halványított levélnyele – a frisszöldség-ellátás szempontjából legkritikusabb időszakban – késő ősszel, illetve télire elvermelve késő ősztől kora tavaszig áll rendelkezésre.
Kártevők és kórokozók