Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás
gyakorlatok

Karfiol

sorok közti távolság
60-70 cm
vetési mélység
2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Brassica oleracea convar. botrytis
A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény, a vadkáposzta egy termesztett változata. Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. A növény módosult, húsos virágzatát fogyasztjuk, amelyet rózsának nevezünk. Elsősorban Európában népszerű zöldség.

  • Érdekességek

    A régi karfiol teniszlabda nagyságú volt, fokozatosan tudták kitenyészteni a mai fajtákat. XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezték el a király egyik kegyencnőjéről “à la du Barry”-nak a karfiolos ételeket. Már a kertészetekben termelnek kék színű karfiolt is. Színanyagát az antocián, adja, ami vöröskáposztában is megtalálható.

  • Élőhelye

    A Földközi-tenger keleti tájékáról származik, a közepesen kötött talajú, semleges pH értékű, istállótrágyázott talajt kedveli.

  • Termesztése

    Bő vízigényű, az árnyékot nem kedveli. Palántáját ültetjük ki a szabad földbe a betakarításhoz mérten, eltérő időpontokban. A júniusi betakarításhoz a palántákat április elején ültetjük át a szabadföldi ágyásba. A január végi, február közepéig tartó vetést melegágyban neveljük. A szabadföldi ágyásban a hidegtől fóliatakarással védjük. A rózsaképződés megindulásakor távolítsuk el a takarásra használt eszközöket. A júliusi és augusztusi betakarításhoz április-májusban ültessük ki a palántát, amelyet viszont a márciusi magvetésről neveltünk. Az őszi karfiol számára a legkésőbbi palántázási időpont a július vége. A május eleji magvetésről nevelt palántákat ültessük ki ilyenkor a szabadföldi ágyásba.

  • Konyhai felhasználás

    Többféle alternatíva is létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. Nyersen is fogyasztható.

  • Gyógyhatásai

    Jótékonyan hat a szívre, magas a C- és a K-vitamin tartalma, gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz és segíti a méregtelenítő folyamatokat.

  • Receptek

    Karfiolpizza
    Alapanyagok: egy fej karfiol, 2 tojás, 2 evőkanál liszt vagy mandulaliszt, só, szárított oregánó, 50 gramm reszelt parmezán, 400 gramm passzírozott paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, sajt, sonka, rukola vagy bármi, amit feltétnek szánunk. A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A karfiolt ledarálom, majd sózom, belekeverem az oregánót, és közepes lángon, lefedve párolom 5 percig. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzádolgozom a reszelt parmezánt, a lisztet és a felvert tojásokat. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és vékonyan megkenem a papírt olajjal. Egyenletesen rányomkodom a masszát. A forró sütőben 10 percig sütöm. Kiveszem, megkenem a paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, sonkával vagy éppen amihez kedvem van, és további 5-7 percig sütöm.

  • Növényvédelem

    A csalánlé és a hagymalé lehetnek hatásosak a földibolhák és a káposztalégy ellen. Csalán lé készjtése: 1 kg friss csalánt kesztyűben vágjunk fel, majd 10 liter esővízben áztassuk be kb. 2 hétre. Ezután szűrjük le és 20-szoros hígításban permetezzük ki. Hagyma lé ksézjtése: 3 kg fokhagyma és vöröshagyma külső héját szedjük le, majd áztassuk be 10 liter vízbe. Érleljük így 10 napig majd szűrjük le és tízszeres hígításban permetezzük ki.

A régi karfiol teniszlabda nagyságú volt, fokozatosan tudták kitenyészteni a mai fajtákat. XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezték el a király egyik kegyencnőjéről “à la du Barry”-nak a karfiolos ételeket. Már a kertészetekben termelnek kék színű karfiolt is. Színanyagát az antocián, adja, ami vöröskáposztában is megtalálható.

Kártevők és kórokozók