Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Leveles kel, fodros kel

sorok közti távolság
60 cm
vetési mélység
2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Brassica oleracea var. acephala subvar. laciniata
A fodros kel a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó kétéves növény, a vadkáposzta egy termesztett változata. A kelkáposztára emlékeztet, hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz.

 • Érdekességek

  A leveles kel nem növeszt fejet és levelei még télen is fogyaszthatók. A rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt, mikortól a nemesítés inkább a lágyabb levelű képoszta felé irányult, és így a leveleskel a háttérbe szorult.

 • Élőhelye

  Kis-Ázsiából származik, mélyen gyökerezik, ezért tápanyag- és vízhasznosítása kiváló. Minden talajtípuson megterem. Hideg-és árnyéktűrő növény.

 • Termesztése

  Kedveli a tápdús talajt, és a napot. Félárnyékban is nő, de fejlődése lassúbb. Szabad földbe vethetjük május-júniusban. A magvak kelése már 8°C-on megindul. A kifejlett növény a mínusz 16°C-t is kibírja, a bimbós kel mellett ez a másik leghidegtűrőbb káposztaféle. Hazánkban a leghidegebb teleken sem fagy ki. A nyári meleget is jól tűri, fejlődését a hőmérséklet ingadozása alig befolyásolja. Tenyészideje 14-22 hét. Levelenként szedhető, és 8-10 tő káposzta már egy nagyobb családot is ellát.
  Előbb az alsó leveleket gyűjtsük a felhasználás mértékétől függően. A levelet a levélnyéllel együtt vágjuk le a tőről.

 • Konyhai felhasználás

  Fogyaszthatjuk nyersen, vékonyra szeletelve, salátákhoz adva. Mivel viszont a levelek tapintása keményebb, felületük durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő. Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Forgathatjuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.

 • Gyógyhatásai

  Egyetlen tányérnyi fodros kel napi C-vitamin szükségletünk 88%-át biztosítja és csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő hatású, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.

 • Receptek

  Kemencés fodros kel avagy fodros kel chips

  Hozzávalók: 400g fodros kel megtisztítva, 2 ek olívaolaj, 1 tk tengeri só.

  A kelről távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használjuk zöldséglevesbe), csíkozzuk fel. Tűzálló tálban keverjük össze az olajjal és süssük 5 percig; forgassuk meg és süssük újabb 7-10 percig, míg a levelek papírszerűen barnák nem lesznek. Csak tálalás előtt sózzuk.

 • Növénytársítás

  Közelükbe és köréjük zellert ültessünk, mivel jótékonyan hat a kel növekedésére. Ezen kívül a bokorbabot, a céklát, az uborkát és a salátát kedveli. Ne ültessük hagyma mellé.

A leveles kel nem növeszt fejet és levelei még télen is fogyaszthatók. A rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt, mikortól a nemesítés inkább a lágyabb levelű képoszta felé irányult, és így a leveleskel a háttérbe szorult.

Kártevők és kórokozók