Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Mángold

sorok közti távolság
30-40 cm
vetési mélység
3-4 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Beta vulgaris convar. vulgaris provar. flavescens
A 17. századtól széles körben termesztették. Az Amaranthaceae (répafélék) családjába tartozó díszzöldség. Ázsiában több ezer éve termesztik. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a céklarépa is. A Földközi tenger partvidékén máig kedvelt, nemcsak főznivalóként, hanem gyógynövényként is. Kétéves növény, az első évben a gyökérzete és a levélzete fejlődik ki, a második évben virágzik és magot nevel. Több fajtája van, ezek a leveleik nagysága és a halványabb vagy haragoszöld színe alapján különböztethetők meg. A mángold tekintélyes nagyságúra is megnőhet: a szármángold húsos levélnyelei akár tíz centi szélességet is elérhetnek, a növény magassága pedig 70-80 cm is lehet. A kisebb méretű fajták a metélőmángold félék, ezeknek nyele jelentéktelen, a leveleiért termesztik.

 • Érdekességek

  Három-négyszáz évvel ezelőtt a mángoldot Magyarországon és a környező országokban széles körben termesztették. A főúri, a kolostori és a póri kertekből sem hiányozhatott ez a fölöttébb hasznos, és egyszerűen termelhető zöldség-növény. A mángold azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek az öregedéssel kapcsolatos kutatások szerint lassíthatják ezt a folyamatot, segíthetik megőrizni a testi és a szellemi erőnlétet az idősebb korban is.

 • Népies nevei

  levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger medencéjének keleti térségéből származik. Fény-és vízigényes, a káliumban gazdag talajt kedveli.

 • Termesztése

  A mángoldot magvetéssel szaporítják. 2-3 négyzetméternyi mángold telepítés egy négytagú család igényeit kielégíti. A magokat április második fele előtt nem célszerű elvetni, mert az átmeneti lehűlés is hátráltatja a növények későbbi növekedését. Az erősen savanyú talajok kivételével mindenütt sikeresen termeszthető, ha elegendő napfényhez, vízhez és tápanyaghoz (különösen káliumhoz) jut. A sűrűn kelő növényeket egyelni szükséges. A további ápolása a rendszeres gyomtalanításból áll, betegség ritkán támadja meg. Ha ősszel a mángold töveket lehullott lombbal, lekaszált fűvel betakarják, akkor a friss leveleket már március végén lehet szedegetni, mint tavaszi vitaminforrást! Késő tavasszal a tövek felmagzanak, tovább nem fogyaszthatóak. Szedéskor egyszerre egy tőről csak két-három levelet távolítsunk el.

 • Konyhai felhasználás

  A leveléből a spenóthoz hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit. Nemcsak főzelék, hanem olaszos rakott tészta, krémleves, vegetáriánus fasírt, saláta is készülhet belőle, valamint a töltött káposztához hasonlóan, leveleibe húsgombócokat göngyölhetünk.

 • Gyógyhatásai

  Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, véd a szabadgyökök ellen. K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

 • Receptek

  Fokhagymás, citromos mángold: Önmagában is tökéletes pirítóssal és egy pohár finom borral, de köretként is bevethető pl. grillezett húsok mellé. Személyenként 35-45 dkg mángoldot megmosunk, a levélkezdetig levágjuk a vastag szárát, majd párolni kezdjük sóval, reszelt citromhéjjal, citromlével, 1-2 gerezd vékony lapokra vágott fokhagymával, kevés frissen ráőrölt borssal, olívaolajjal. Addig hagyjuk a tűzön, míg összeesik, levet enged. És már tálalható is.

 • Növénytársítás

  Jó szomszédai a bokorbab, káposztafélék, sárgarépa és a retek.

Három-négyszáz évvel ezelőtt a mángoldot Magyarországon és a környező országokban széles körben termesztették. A főúri, a kolostori és a póri kertekből sem hiányozhatott ez a fölöttébb hasznos, és egyszerűen termelhető zöldség-növény. A mángold azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek az öregedéssel kapcsolatos kutatások szerint lassíthatják ezt a folyamatot, segíthetik megőrizni a testi és a szellemi erőnlétet az idősebb korban is.

Kártevők és kórokozók