Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Padlizsán

sorok közti távolság
40-60 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Solanum melongena
A padlizsán vagy tojásgyümölcs a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény. Kultúrnövényként Indiában kezdték termeszteni. Közép-Európában zöldségféleként csak a 18. században jelent meg.

 • Érdekességek

  A 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított. A padlizsán, a paradicsomhoz hasonlóan – rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található. A lila szín intenzitása a külső hőmérséklettől függ.

 • Népies nevei

  törökparadicsom, kékparadicsom, vinete, vinetta

 • Élőhelye

  Délkelet-Ázsiából származik, az agyagos, agyagos-homokos, magas humusztartalmú földet kedveli.

 • Termesztése

  Termesztésére olyan területet válasszunk, amelyen az előző évben nem termesztettünk paradicsomot, paprikát, burgonyát és padlizsánt. Kimondottan melegigényes növény, ezért olyan helyet keressünk neki, ahol a széltől is óvjuk, és ahol legalább 10-14 órán keresztül kapja a teljes napot. Talaja tápanyagban gazdag, laza legyen. Gyökere lemegy majd egy méter mélységbe is. Fagyosszentek után ültessük ki szabadföldbe a palántákat, és elárasztó öntözéssel locsoljuk. Fogyasztásra a 30 nappal az elvirágzás utáni termés a legalkalmasabb, amikor a zöldség húsa még finom, puha, nem beértett magokkal. A termést fokozatosan szedjük. Akkor szedjük, ha a sötétlila termése elérte a teljes nagyságát és fényes felületű.

 • Konyhai felhasználás

  A padlizsánt Európával megismertető arabok szerint csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. A padlizsánt, főzve, sütve, grillezve fogyaszthatjuk. Nyersen nem fogyasztható. Készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk salátákhoz, főételekhez is. A padlizsánból készíthető előételek közül talán legkedveltebb a padlizsánkrém, amelynek számos változata ismert.

 • Gyógyhatásai

  Nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.

 • Receptek

  Padlizsánkrém
  Hozzávalók: 360 g kisült padlizsán húsa,fél fej lilahagyma,3 gerezd fokhagyma, 2 nagy csipet só, feketebors (őrölt), 100 g majonéz
  Elkészítése: Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 °C-on légkeverés nélkül kb. 50 perc alatt átsütjük őket. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy kanállal kikaparjuk,egy villával összetörjük. Végül sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, majonézt, és villával összekavarjuk. 1 napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk az elkészült padlizsánkrémet.

  https://cookpad.com/hu/receptek/1926708-padlizsankrem-recept-erdelyi-valtozat

 • Növényvédelem

  A paradicsomvész a padlizsánt is megtámadhatja. Itt egy megoldás van: a megelőzés. Vagyis fontos a kora reggeli öntözés, mivel ekkor a legkevesebb a valószínűsége a penészedésnek. Ha fertőzött leveleket találunk, gyorsan meg kell semmisíteni őket.

A 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított. A padlizsán, a paradicsomhoz hasonlóan – rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található. A lila szín intenzitása a külső hőmérséklettől függ.

Kártevők és kórokozók