Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Fehér üröm

sorok közti távolság
40-60 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Artemisia absinthium
Az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családba tartozó évelő dudvaszárú növény. Gyöktörzse 10-15 cm hosszú, elágazó. Szára 1-1,5 m magas, tövénél fásodó, ezüstösen molyhos. Levelei lent tőlevélrózsát alkotnak és hosszú nyelűek, a szárlevelek ülők. Valamennyi levél ezüstösen molyhos, nagy részük szárnyasan szeldelt. Virágzata fészkekből álló buga, virágai sárgák, júliusban-augusztusban nyílnak.

 • Népies nevei

  abszintüröm, hegyi üröm, patikai üröm

 • Élőhelye

  Elterjedési területe Közép- és Dél-Európa, Kelet-Ázsia és Észak-Afrika. Dombvidékeken, köves területeken gyakori. A napos, meleg, száraz helyeket kedveli. Talajjal szemben igénytelen, de jó hozamot középkötött, jó vízgazdálkodású talajon várhatunk.

 • Termesztése

  Sekély termőrétegű homoktalajok hasznosítására alkalmas. A tőosztással, vagy a palántaneveléssel előállított palántákat októberben ültetik. Gyommentesen kell tartani, öntözést nem igényel. Teljes virágzásban, a virágzó 50 cm-es szárrészt vágva szedjük.

 • Konyhai felhasználás

  Keserű italok, likőrök egyik fűszere, de húsételek fűszerezésére is használják. Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak.

 • Gyógyhatásai

  Drogjai a szárított levél (Absinthii folium), a hajtás (Absithii herba), valamint illóolaja (Aetheroleum absinthii). Hatóanyaga, az abszintin, artabszin bódító keserűanyag, az illóolajjal együtt étvágyjavító, emésztésserkentő hatású. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, epehajtó, szélhajtó és bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga, az állatgyógyászatban is. A modern gyógyászatban nem jelentős, mivel az illóolajban található tujon bénító hatású és érzékszervi zavarokat, fejfájást is okoz.

 • Növénytársítás

  Vonzza a beporzó rovarokat.

abszintüröm, hegyi üröm, patikai üröm

Kártevők és kórokozók