Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Lestyán

sorok közti távolság
50-60 cm
vetési mélység
1-1,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Az Apiaceae (ernyősök) családba tartozó, évelő, karószerű gyöktörzsű növényfaj. Szára a második évtől fejlődik, amely 1,5-2 m magas, egyenes csöves, sötétzöld színű. Az első évben nagy tőlevelekből álló tőrózsát alkot. Levelei szárnyasan összetettek, a levélkék ék alakúak. Virágzata összetett ernyő, virágai sárgák, kétivarúak, június végétől július közepéig nyílnak. Termése lapos, sárgásbarna ikerkaszat.

 • Élőhelye

  Hazája Dél- és Nyugat Ázsia. A déli országrészben termesztik, néha kivadul. Elsősorban a meleg fekvésű termőhelyeket kedveli. Mélyrétegű, humuszban gazdag talajon nő legjobban, ahol a vízellátottság megfelelő.

 • Termesztése

  Október végén, november elején vethetjük, jól előkészített talajba. Növekedése során öntözzük és gyomtalanítjuk.

  Leveleit folyamatosan, az érett termést júliustól, gyökerét szeptember-októberben, 2. vagy 3. év végén szedjük.

 • Konyhai felhasználás

  A fűszerkeverékekben meghatározó szerepe van. Gyökerét, levelét és illóolaját a likőr- és konzervipar is használja.

 • Gyógyhatásai

  A lestyán minden részét hasznosítják: a feldolgozott és megszárított gyöktörzset és gyökérrészeket (Levistici rhizoma et radix), levelét (Levistici folium) és termését (Levistici fructus). Az egész növény illóolajat tartalmaz, zellerre emlékeztető illatú és ízű. A gyökérben kumarinok és szerves savak halmozódnak fel. Vizelet- és szélhajtó teakeverékek alkotóeleme. A gyökér vizelethajtó és szélhajtó, teáját epe- és hugykő-oldónak is tartják.

 • Növényvédelem

  Nem jelentős, de beteg szaporítóanyagon áttelelt levélfoltosság támadhatja, illetve szeretik a levéltetvek és a poloskák.

 • Növénytársítás

  Jó méhlegelő és elriasztja a zöldségnövények kártevőit, viszont gátolhatja a növekedésüket, ezért legjobb az ágyások szélére vagy egy sarokba ültetni.

Hazája Dél- és Nyugat Ázsia. A déli országrészben termesztik, néha kivadul. Elsősorban a meleg fekvésű termőhelyeket kedveli. Mélyrétegű, humuszban gazdag talajon nő legjobban, ahol a vízellátottság megfelelő.

Kártevők és kórokozók