Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Paradicsom

sorok közti távolság
60 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Lycopersicon lycopersicum
A paradicsom a Solanaceae (burgonyafélék) családjába tartozik, Dél- és Közép-Amerika az őshazája. Távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.

  • Érdekességek

    Ha gondozása közben véletlenül vagy szándékosan letörik egy hajtás róla, ne dobjuk el. Szedjük le az alsó leveleket, és állítsuk egy pohár vízbe. Hamarosan kigyökeresedik, és kiültethetjük az új palántánkat. Kezdetben dísznövény volt nálunk, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők. Az 1880-as években a főváros környékén még zöldséges kertekben termesztették apró parcellákon és kis-bérleteken.

  • Népies nevei

    paradicska, tomata, tomató

  • Élőhelye

    Peru az őshazája. Napfényes, védett ágyást válasszunk neki.

  • Termesztése

    A paradicsom palántának erős, zömök alkatúvá kell fejlődnie. Csak májusban ültessük ki, amikor a fagytól már nem kell tartani. Hűvös, bizonytalan időben még várjunk a kiültetéssel. Az ültetőgödörbe istállótrágyát és komposztot is keverünk – tápanyagigényes növény. Ezután a palántákat kissé ferdén és nagyon mélyre, egészen az alsó levelekig ültessük be. Nagyon fontos, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogy a palántázó edényben voltak, mert így a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek hozzájárulnak a vízben oldott tápanyagok felvételéhez. Ilyenkor a száron teljes hosszában járulékos gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyaghoz juthat a növény. A magasra növő fajták mellé ültetéskor rögtön tegyünk egy-egy karót is, amire a tenyészidő folyamán kötözni tudjuk. Ősszel a zöld paradicsomokat leszüretelve egy napos ablakpárkányon tovább lehet érlelni.

  • Konyhai felhasználás

    Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak, a gasztronómiai kreativitás végtelen. A paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. A be nem ért paradicsomot is felhasználják önállóan vagy csalamádé részeként savanyúság, sőt, cukorban eltéve többfajta befőtt-különlegességként is.

  • Gyógyhatásai

    Külsőleg remek arctisztító pakolásnak használhatjuk. Magas C-vitamin tartalma miatt az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében van szerepe.

  • Receptek

    Paradicsom szósz
    Hozzávalók: ¼ csésze olívaolaj, 1 kisebb vörös hagyma apróra vágva, 300 gramm paradicsom, 3 gerezd fokhagyma félbe vágva, 2 evőkanál vörösbor, 2 babérlevél, 2 evőkanál paradicsompüré, ¼ csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél, 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemlevél, só és frissen őrölt bors.
    Elkészítés: a hagymát és a fokhagymát pirítsuk aranybarnára az olajon. Adjuk hozzá a kézzel kiszorított paradicsomot és a levet, tegyük bele a bort és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot minimálisra, és fedjük le. Lassú tűzön, időnként megkavargatva főzzük 35 percig. Keverjük bele a paradicsompürét, a bazsalikomot és a petrezselymet, vegyük ki a babérleveleket, és főzzük további 25 percig. Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt egy nagylyukú kanállal szedjük ki belőle a fokhagymákat.

  • Növényvédelem

    A sajátos paradicsom betegségek megelőzése érdekében öntözzük meg a növényt tejből készült permettel ( 1 liter tejhez 6 liter víz).

  • Növénytársítás

    A paradicsomot ültessük zeller, fehérrépa és fokhagyma mellé. Nem kedveli a borsó, a krumpli és az uborka társaságát.

Ha gondozása közben véletlenül vagy szándékosan letörik egy hajtás róla, ne dobjuk el. Szedjük le az alsó leveleket, és állítsuk egy pohár vízbe. Hamarosan kigyökeresedik, és kiültethetjük az új palántánkat. Kezdetben dísznövény volt nálunk, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők. Az 1880-as években a főváros környékén még zöldséges kertekben termesztették apró parcellákon és kis-bérleteken.