Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Torma

sorok közti távolság
100 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Armoracia rusticana
A Brassicaceae (keresztesvirágúak) családba tartozó, évelő, lágy szárú növény. Főgyökere orsógyökér, függőleges helyzetű gyökértörzs, ami erősen megvastagszik. Szára a csúcsában erősen elágazik. A tőlevelek hosszúak, nyelesek, lemezük ép vagy karéjosan, illetve szeldelten tagolt. A szárlevelek ülők vagy rövid nyelűek. Virágzata fehér, összetett sátor. Termése becő, magjai gömbölyűek, aprók. Éghajlati viszonyaink között ritkán hoz magot. A hazánkban található csípős és kevésbé csípős tájfajták feltehetően Németországból és a volt Csehszlovákiából származnak.

  • Élőhelye

    Délkelet-Európából és a szomszédos ázsiai területekről származik. Nem melegigényes, alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődik. A gyökerek kifejezetten fagyállóak, levelei –4 °C-on fagynak csak el. Napos helyen, nagy humusztartalmú, nedves, laza talajokon fejlődik legjobban, de árnyéktűrő. Egészséges fejlődéséhez sok vizet, tápanyagban gazdag talajt igényel. A mélyebb fekvésű, nyirkos, párás területeket szereti.

  • Termesztése

    Fejdugványokkal vagy 25-30 cm hosszú gyökérdugványokkal is szaporíthatjuk. Tavasszal és ősszel telepíthetjük, a gyökérdugványok teteje csak 3–5 cm mélyen kerüljön a talaj felszíne alá. Legtöbbször 15-20 cm magas bakháton termesztik a tormát, mert mélyen gyökerezik. Telepítés előtt a talajt legalább 40 cm mélyen kell lazítani. Ültetés előtt, ősz folyamán lehetőleg jól összeérett trágyát vagy komposztot juttassunk ki. A levelek a telepítés után már 15–20 nappal megjelennek. Távolítsuk el a felesleges hajtásokat, csak a legerősebbet hagyjuk meg. Szárazság esetén öntözzük, főleg június-júliusban, nagy adagokkal.
    Szedése alulról ásóval fellazítva a legegyszerűbb.

  • Konyhai felhasználás

    A külföldiek a magyar konyha jellegzetességeként ismerik. Az élelmiszeripar a gyökereket savanyított és ecetes készítményekhez (káposzta, uborka, cékla stb.) ízesítőként is használja. Íze jellegzetesen csípős. A konyhában mártásként, húsokhoz, burgonyához, halételekhez, almával, tejföllel keverve finom kiegészítő.

  • Gyógyhatásai

    Csípősségét a gyökérben lévő allilizotiocianát és a butiltiocianát okozza. A vegyületek nagyon hasonlítanak a mustárolaj hatóanyagához, a könnymirigyeket és a nyálkahártyát ingerlik. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő és vizelethajtó hatása van. Erősíti a máj és az epe működését. Jó torokbántalmak és reuma ellen. Hasonlóan az antibiotikumokhoz, gyulladásgátló hatása van.

  • Receptek

    Torma télire
    Hozzávalók: 400 dkg torma (tisztított), 2 dl ecet, 30 dkg cukor, 2 evőkanál só, 1 késhegynyi nátrium-benzoát, 1 késhegynyi szalicil
    Elkészítés: A tormát lereszeljük vagy ledaráljuk, majd 200 fokon 15-20 percig sütjük, amíg nem emelkedik meg. Ezután összekeverjük az ecettel és a többi hozzávalóval, és még melegen befőttes üvegekbe töltjük és lezárjuk.
    http://www.nosalty.hu/recept/torma-telire

  • Növényvédelem

    Vírusbetegség, különféle gombák, lepkehernyók támadhatják meg, ezek azonban ritkák és nem jelentősek.

Délkelet-Európából és a szomszédos ázsiai területekről származik. Nem melegigényes, alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődik. A gyökerek kifejezetten fagyállóak, levelei –4 °C-on fagynak csak el. Napos helyen, nagy humusztartalmú, nedves, laza talajokon fejlődik legjobban, de árnyéktűrő. Egészséges fejlődéséhez sok vizet, tápanyagban gazdag talajt igényel. A mélyebb fekvésű, nyirkos, párás területeket szereti.