Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Saláta

sorok közti távolság
25 cm
vetési mélység
1-1,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Lactuca sativa
Mérsékelt égövi egy- vagy kétéves növény, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Többnyire levélzöldségként termesztik. Változatai a fejes saláta, a kötözősaláta, a tépősaláta és a jégsaláta. A legtöbb kerti saláta egy fejet vagy levélrózsát hoz és karógyökérrel rendelkezik.

 • Érdekességek

  A nemzetség tudományos neve a latin lac, azaz tej szóból származik, ami az ide tartozó növények tejnedvére utal. A mai fejes saláta ősét az egyiptomiak kezdetben a magjában található olaj miatt termelték. A legelső feljegyzések erről a zöldségről i.e. 2500-ból származnak.

 • Élőhelye

  Dél-Európából, Nyugat-Ázsiából származik. Napos, illetve félárnyékos humuszban gazdag talajt kedveli.

 • Termesztése

  Ha palántáról ültetjük a salátát már 8 héttel az ültetés után szedhetjük az ízletes és finom salátát, épp ezért érdemes folyamatosan más-más időpontban ültetni őket kertünkbe. A salátákat ültethetjük magról kb. 1-1,5 cm mélyen vessük a magokat tavasszal április végén, május elején szabadföldbe, vagy ősszel is vethetjük őket balkonládába, cserépbe. A magok 20 fokon kb. 8-10 nap alatt kikelnek. Ha palántát ültetünk, akkor 10 cm mély gödörbe helyezzünk komposztot, és ebbe ültessük el a növényünket. A saláta nagy vízigényű, folyamatosan locsoljuk. Szárba szökkenés előtt szedjük le, mert utána a levelek rágósak, fásak lesznek, hiszen ekkor már a virágképződés indul meg.

 • Konyhai felhasználás

  Leginkább nyersen salátákban, vagy szendvicsekben fogyasztjuk. Keleti országokban megfőzve, nem ritkán főzelékként használják fel.

 • Gyógyhatásai

  Tápértéke, a magas C-vitamin, (40 mg), de sok B-vitamint (B1-, B2-, B6-vitamint), meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére, cukorbetegek, túlsúlyosak is fogyaszthatják. Külsőleg alkalmazva jótékonyan hat a bőrre és a hajra is.

 • Receptek

  Zöld smoothie: 60 g spenót 30 g salátalevé 2-3 banán 5 dl víz 1 lime/citrom (bio) leve 1 kis gyömbér Turmixoljuk a hozzávalókat, és fogyasszuk frissen.

 • Növényvédelem

  Csigák ellen érdemes csigavédő kerítéssel védekezni, vagy szórjuk körbe a növényt fűrészporral.

 • Növénytársítás

  Jó szomszédai a retek, a répa, a hagyma. Ne ültessük petrezselyem mellé.

A nemzetség tudományos neve a latin lac, azaz tej szóból származik, ami az ide tartozó növények tejnedvére utal. A mai fejes saláta ősét az egyiptomiak kezdetben a magjában található olaj miatt termelték. A legelső feljegyzések erről a zöldségről i.e. 2500-ból származnak.

Kártevők és kórokozók