Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Sóska

sorok közti távolság
20-25 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Rumex acetosa
A sóska a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Magja apró, ennek ellenére csírázóképességét 3-4 évig megtartja. Levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Virágai laza bugavirágzatban állnak.

 • Érdekességek

  A sóska készítésénél kerülni kell az öntöttvas és alumínium edényeket, mivel a zöldségben lévő oxálsav reakcióba lép a fémekkel, emiatt pedig fémes ízű lesz az étel.

 • Népies nevei

  bábikó, rekenye

 • Élőhelye

  Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is. A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. A tápanyagban gazdag, inkább savanyú vagy közömbös talajt kedveli.

 • Termesztése

  Aki konyhakertjében sóskát szeretne, az egyrészt vetheti, másrészt tőosztással szaporíthatja. A vetés ajánlott sortávolsága 30-40 cm. Tőosztás esetén egy tő 3-5 részre szedhető szét. Apró magja viszonylag nehezen csírázik, és a tavaszi gyomok hamar elnyomhatják, ezért érdemesebb talán tőosztással szaporítani. Erős gyökérzete jól hasznosítja a talajnedvességet, de ha öntözik, akkor még gyorsabban fejlődik. Szedéskor az alsó, nagyobb leveleket tépjük le.

 • Konyhai felhasználás

  Főzelékként, mártásként használhatjuk, de lehet salátába szórni, citromos aromája miatt fűszerként is használják, de készülhet belőle leves, pite, sőt még limonádé is.

 • Gyógyhatásai

  A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

 • Receptek

  Szalonnás sóskapite: http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120725-szalonnas-soskapite.html

 • Növényvédelem

  A fehérürömlé, a feketeürömlé és a tárkonylé hatásos a földibolhák ellen.

 • Növénytársítás

  Jó szomszéd a hagymával.

A sóska készítésénél kerülni kell az öntöttvas és alumínium edényeket, mivel a zöldségben lévő oxálsav reakcióba lép a fémekkel, emiatt pedig fémes ízű lesz az étel.

Kártevők és kórokozók