Barlangokban már találtak 10. 000 éves hagymát is. A piramisépítő rabszolgák étele volt, s az első munkabeszüntetést is akkor jegyezték fel, amikor a napi fejadagjukat csökkentették. A görögök versenyek és csata előtt ették.
Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!
jan. | febr. | márc. | ápr. | máj. | jún. | júl. | aug. | szept. | okt. | nov. | dec. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Magvetés | ||||||||||||
Kiültetés | ||||||||||||
Betakarítás |
Magvetés | Kiültetés | Betakarítás | |
---|---|---|---|
jan. | |||
febr. | |||
márc. | |||
ápr. | |||
máj. | |||
jún. | |||
júl. | |||
aug. | |||
szept. | |||
okt. | |||
nov. | |||
dec. |
Allium sativum
A Liliaceae (liliomfélék) családba tartozó, jellegzetes illatú, évelő hagymás növény. A hajtás töve több, hosszúkás hagymagerezd összessége, melyeket hártyás levelek borítanak, s ezeket egy közös fehéres burok veszi körül. A szár levelei laposak, egyenesek, molyhos bevonatúak, szélük érdes. A szár csúcsa virágzás előtt körbecsavarodó, 30-50 cm magas. A halvány rózsaszín virágzatban kevés virág van, gyakran csökevényesek, helyettük kis ülő hagymák fejlődhetnek.
Barlangokban már találtak 10. 000 éves hagymát is. A piramisépítő rabszolgák étele volt, s az első munkabeszüntetést is akkor jegyezték fel, amikor a napi fejadagjukat csökkentették. A görögök versenyek és csata előtt ették.
Közép-ázsiai eredetű. Jól tűri a hideget, már viszonylag alacsony hőmérsékleten is jól fejlődik. Vízigénye közepes, fényigénye nem nagy. Kedveli a kötöttebb talajokat.
Szaporítása gerezdekről történik. A tavaszi fokhagymát február végén-március elején ültethetjük, az őszit szeptembertől novemberig. Erős, bojtos gyökérzetével még a viszonylag száraz talajból is felveszi a neki szükséges vízmennyiséget, ezért öntözni nem szükséges.
Akkor szedjük, ha a lomblevelek nagy része elszáradt, és a hagyma buroklevele papírszerűen elvékonyodott.
A magyar konyha elengedhetetlen fűszere. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható.
Fogyasztott része a friss fokhagyma (Alii sativi bulbus), melynek fő hatóanyaga a kén tartalmú alliin. Antibakteriális hatású, gátolja a vérrög képződést, mérsékli a koleszterinszintet. Rendszeres fogyasztása fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. A gyógyászatban érelmeszesedés megelőzésére, magas vérnyomás kezelésére, immunerősítésre használják. A népi gyógyászat bélférgességre ajánlja. Igen erős antibiotikum, a fertőzött sebek, amőbás hasmenés, tuberkulózis kezelésére alkalmas. Hat az ételmérgezés baktériumára és az influenza vírusára is. A torokfájás és a mandulagyulladás ellenszere. Vértisztító és méregtelenítő hatása is ismert (pl. ólommérgezés). Érzékeny embereknél bőrkiütést okozhat, bekerülhet az anyatejbe, s a csecsemő hasmenést kap.
Csirke fokhagymás mártásban
Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 350 g tejföl, 1 evőkanál mustár, só és bors ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg sajt
Elkészítés: A combokat bekenjük a vajjal, és a többi összetevőből (a sajt kivételével) összekevert szószba mártogatjuk. Szorosan tepsibe rakva, alufóliával letakarva 40 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk sajttal és aranybarnára pirítjuk.
Fertőzésmentes szaporítóanyaggal és talajjal megelőzhetők a vírusos és gombás betegségei. A pajorokon és drótférgeken kívül csapadékos időben gyökereit megtámadhatja a hagymalégy, amit a sárgarépa riaszt. Leveleit esetleg a hagyma aknázó légy lárvája rághatja, melegben pedig a dohánytripsz szívogathatja.
Védi a szürkepenésztől és a fonálférgektől a szamócát, a sárgarépalégytől a sárgarépát, riasztja az egereket és a csigákat. A rózsák, hagymás növények között is jól mutat és véd.
Barlangokban már találtak 10. 000 éves hagymát is. A piramisépítő rabszolgák étele volt, s az első munkabeszüntetést is akkor jegyezték fel, amikor a napi fejadagjukat csökkentették. A görögök versenyek és csata előtt ették.