Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Cékla

sorok közti távolság
45 cm
vetési mélység
2-3 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva

A Chenopodiaceae családba (lipatopfélék) tartozó, kétéves növény, a közönséges répa egyik változata. Gyökere karógyökér, amely mélyen (1–2 m) a talajba hatol. Fogyasztható része a répatest, amelynek kialakulásában részt vehet a sziklevelek feletti és alatti szár, valamint a karógyökér. Levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek, egyszerűek, csupaszok és fényesek. Színük a világoszöldtől a sötétvörösig sokféle árnyalatú lehet. Szára a második évben képződik, szögletes, paralécekkel bordázott és csupasz, elágazó lágy szár. A magassága 80–120 cm. Virágzata gomolyos fürt. Termése gomolyból álló csalmatok, egy-egy gomolyban 2–3 db apró, fekete maggal.

 • Élőhelye

  Ősalakja, a Beta maritima a Földközi-tenger környékén található, vad alakja még Elő-Ázsiában és Indiában él. Hőigénye és fényigénye közepes, optimuma 19±7 °C. Gyengébb fényben is jól fejlődik, de cukortartalma mindig kevesebb. Vízigénye szintén közepes. A tápanyagban és humuszban gazdag, jó minőségű homok- és középkötött talajok a legjobbak számára.

 • Termesztése

  Magját (gomolyban több mag vagy egyetlen mag) elő- és főterményként termesztve mindig április közepétől vetjük, általában a századik napra szedhető. Ennek megfelelően a vetés végső időpontja július közepe; a lényeg az, hogy a cékla a fagyokig kifejlődjék. Ezért vetjük a másodterményként termesztett céklát a június 15. és július 15. közötti időszakban. Gomoly használatakor szükség van ritkításra, a ritkítási távolság 8–15 cm között változhat, a fajtától és a termesztési céltól függően. Ezt a növénykék 2–4 lombleveles állapotában kell végezni. A hazai éghajlat és időjárás kedvező a cékla számára, de száraz területeken öntözni kell, mert különben a répatest kicsi marad, rostosabb, ízetlenebb és színtelenebb lesz. A szélsőséges talajtípusokon (homok, szikes, köves) nem termeszthető. Fagyra érzékeny, ezért a fagyokig fel kell szedni. Az időszakos vízhiány kevésbé viseli meg, mint a többi gyökérfélét. A csírázás és a kezdeti fejlődés időszakában viszont több vizet és elsősorban folyamatos vízellátást igényel.

 • Konyhai felhasználás

  Tartalmaz B1-, B2-, C- és P-vitamint, ásványi sók közül kalciumot, foszfort, vasat. Cukortartalma 6–9%, kisebb, mint a cukorrépáé. Értékét növeli, hogy jelentősebb mennyiségben pektint is tartalmaz.

 • Receptek

  Céklaleves (borscs)
  Hozzávalók: 3 közepes cékla, 2 közepes sárgarépa, 2 közepes krumpli, 1 hagyma, 25 dkg savanyú káposzta, (olíva)olaj, fél l víz (vagy marha alaplé), 3-4 kanál paradicsompüré, fekete bors, babárlevél, só, fokhagyma, kevés cukor
  Elkészítés: A forró olajon 5-10 percig pirítjuk az aprított hagymákat és a feldarabolt céklát és sárgarépát, amíg kicsit megpuhul, közben fűszerezzük. Ezután felöntjük a vízzel és a paradicsompürével, egy óráig főzzük. A végén hozzáadjuk a krumplit, a savanyú káposztát és a cukrot, és ha az is megfőtt, tejföllel tálalhatjuk.

 • Növényvédelem

  Kártevői és betegségei a monokultúrában gyorsan elszaporodnak. Önmaga és más gyökérféle után csak 4–5 év múlva kerüljön ugyanoda. Ha a talaj nem fertőzött, kevésbé támadják a talajlakó kártevők (pl. pajorok). Csapadékos tavasz esetén támadhatja a peronoszpóra (lilás bevonat, gyenge növény), száraz nyarakon veszélyesebb a tavasszal megjelenő lisztharmat. Levelein meleg nedves időben szinte mindenhol előfordul, de nem okoz jelentős kárt a cerkospórás levélfoltosság.

 • Növénytársítás

  A káposztafélék, a saláta jó szomszédja. Kapor mellé ültetve egészségesebb.

Ősalakja, a Beta maritima a Földközi-tenger környékén található, vad alakja még Elő-Ázsiában és Indiában él. Hőigénye és fényigénye közepes, optimuma 19±7 °C. Gyengébb fényben is jól fejlődik, de cukortartalma mindig kevesebb. Vízigénye szintén közepes. A tápanyagban és humuszban gazdag, jó minőségű homok- és középkötött talajok a legjobbak számára.

Kártevők és kórokozók