Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Őszirózsa (évelő)

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Aster spp.

Az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családba tartozó, bokros növekedésű, felálló lágy szárú évelő növények. Leveleik egyszerűek. Változatos színű virágaik a nyár második felétől őszig nyílnak. Fajtól és fajtától függően 15-20 cm-től 150 cm magasra nőnek. Termésük bóbitás kaszat, a széllel terjed. Több tíz faj tartozik ide, a nálunk legelterjedtebbek az alábbiak:

 • A mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) akár 1,5 m magas. Lándzsás levelei sűrűn állnak, ülők, érdesek, szára szőrökkel borított. Nyár közepétől a fagyokig nyílnak egyszerű, sárga közepű, lila vagy rózsaszín virágzatai. Az egész növény felülete érdes-szőrös, virágai kisebbek, mint a többi fajé.
 • A kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) igen változatos, mert más észak-amerikai fajokkal alkotott hibridjei is ide tartoznak. Többnyire tömött növekedésű, de a magasabb fajták a bő egy métert is elérik. Virágzatai a fagyokig nyílnak, fehérek, rózsaszínűek vagy lilák, általában egyszerűek.
 • A törpe őszirózsa (Aster dumosus) terjedő tövű, levelei egyszerűek, lándzsásak, kopaszak. Ősz elején nyíló fehér virágzatai elnyíláskor halványlilára színeződnek.
 • A csillagőszirózsa (Aster amellus) 25-50 cm magas, gyökérsarjjal terjedő évelő növény. Levelei ülők, egyszerűek, széles lándzsásak, ezüstösen szőrösek. Augusztus végétől október elejéig virágzik. Virágai halvány lilák, középen sárgák.
 • A havasi őszirózsa (Aster alpinus) alacsony (30 cm-es), gyöktörzzsel áttelelő növény. Levelei ritkán állnak, lapát alakúak. Akár április végétől, de főleg júniusban nyílnak egyszerű, sárga közepű, lila, rózsaszín vagy fehér virágzatai. Magjaival önállóan is terjed a kertben.
 • Érdekességek

  Nem azonos a kínai vagy kerti őszirózsával (Callistephus chinensis), ami Kínából származik, és egyéves növény.

 • Élőhelye

  Fényigényesek, a meszes, laza, humuszban gazdag talajt kedvelik. Közepesen szárazságtűrőek, fagytűrőek. A csillagőszirózsa Európa hegyvidékein és a Kaukázusban fordul elő. A havasi őszirózsa Európa hegyvidékein őshonos. A törpe, a mirigyes és a kopaszőszirózsa hazája Észak-Amerika, az utóbbi kettő szereti a nyirkos talajt.

 • Termesztése

  Általában az őszirózsák nem különösebben igényes fajok, nagy szárazságban az öntözést meghálálják. A mirigyes és a kopasz őszirózsa a kissé nyirkos talajt kedvelik, ezért gyakoribb öntözést igényelnek. Tőosztással szaporíthatók a legkönnyebben, 2-3 évente tavasszal ültessük szét az idősebb töveket, hogy erőteljesebben nőhessenek. Ha magot akarunk vetni, ne fedjük be teljesen földdel, mert a csírázáshoz fényre van szüksége. A csillagőszirózsa szárdugvánnyal is szaporítható. Virágzás után vágjuk le az elhalt részeket, akár talajszintig. A magasabb fajok főleg szélnek kitett helyen támasztékot igényelnek.

 • Növényvédelem

  Ha nem elég szellős a bokor, vagy árnyékos helyen legyengül és a nap nem szárítja fel, a nagy páratartalom kedvez a lisztharmatnak és egyéb gombáknak. Ha van elég nedvesség, a csigák elrejtőzhetnek a növény tövében és rághatják, a levéltetvek is megtámadhatják.

 • Növénytársítás

  Jó méhlegelő, ezért beporzást igénylő növények mellett, évelőágyban, sziklakertekben hasznos. A kártevők természetes ellenségeit is vonzza.

Nem azonos a kínai vagy kerti őszirózsával (Callistephus chinensis), ami Kínából származik, és egyéves növény.

Kártevők és kórokozók