Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Tulipán

sorok közti távolság
20-25 cm
vetési mélység
8-15 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Tulipa spp.

Liliaceae (liliomfélék) családba tartozó Tulipa nemzetség több mint száz fajt számlál. Fontosabb fajok és fajtacsoportok:

1. A botanikai tulipánok a termesztett vad fajok és közös hibridjeik összefoglaló neve.
2. A kerti tulipánok többszörös keresztezések eredményei, közös jellemzőjük a nagy és sokszínű virág, és a betegségekre és stresszre való nagyobb érzékenység.

A tulipán széles tojás alakú, kihegyezett végű hagymája minden évben újra fejlődik. A tavasszal nőtt, 30-70 cm magas száron néhány egyszerű, ülő lándzsás levél és egy virág fejlődik. A különféle fajták kora tavasztól késő tavaszig virágozhatnak, virágaik lehetnek egyszerűek, teltek, liliom alakúak, fodrosak (papagájtulipánok). Színük szinte mindenféle árnyalatú lehet (csak kék nem), lehetnek egyszínűek vagy tarkák.

 • Érdekességek

  A tulipán neve a perzsa, pontosabban fárszi ,,toliban” szóból származik, ami turbánt jelent, ugyanis a virág alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre.

 • Élőhelye

  A többségük Közép- és Kis-Ázsiában őshonos. Ma termesztett tulipánjaink szülőfajai Turkesztán hegyvidéki és sztyepprétjeiről származnak. Nálunk az erdei tulipán is előfordul vadon. Kihajtáskor közepesen vízigényes és fényigényes, egyébként szinte zavartalanul vészeli át a szárazságot és árnyékot. A lazább talajokat jobban kedveli.

 • Termesztése

  A tulipán hagymáit októberben, esetleg március elején ültessük ki a kertbe. Tavasszal akkor virágzik a legszebben, ha elég napfény éri. Elvirágzás után leveleit csak akkor szedjük le, miután maguktól elszáradtak. Behúzódástól (május-júniusban) már árnyékban lehet, ilyenkor fel is szedhetjük, hogy ősszel új helyre ültessük, vagy a helyébe más növényt tehetünk (nyáron felszedés esetén tartsuk 20 fokon). A téli cserepes tulipánok kihajtás előtti zöldbimbós állapotban, 2–3 °C-on néhány hétig eltarthatók.

 • Növényvédelem

  Rovarok és a eszközök által terjednek a növényt gyengítő vírusok (a szirmok csíkossá válhatnak). Meleg és párás körülmények között az egész növényt támadja a botritiszes gomba (szürkepenész), és sérüléseken keresztül a fuzárium (fehér penészbevonat). A hagymát a sokféle növényt fogyasztó talajlakó kártevők (cserebogár stb.), a hagymalégy-nyüvek, és különféle készletatkák rághatják. A virág szirmait és porzóit a bundásbogár károsíthatja. Figyeljünk hogy a hagymák legyenek egészségesek, épek, elég mélyre ültessük őket, hogy ne gyengüljenek a fagytól és a kánikulától, illetve ne legyen nedves és csupasz a talaj, ahol a kártevők szabadon terjedhetnek.

 • Növénytársítás

  Évelőágyakban a fürtös gyöngyike jó szomszédja, mert riasztja a hagymát kedvelő egereket.

A tulipán neve a perzsa, pontosabban fárszi ,,toliban” szóból származik, ami turbánt jelent, ugyanis a virág alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre.

Kártevők és kórokozók