Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Torma

Armoracia rusticana
A Brassicaceae (keresztesvirágúak) családba tartozó, évelő, lágy szárú növény. Főgyökere orsógyökér, függőleges helyzetű gyökértörzs, ami erősen megvastagszik. Szára a csúcsában erősen elágazik. A tőlevelek hosszúak, nyelesek, lemezük ép vagy karéjosan, illetve szeldelten tagolt. A szárlevelek ülők vagy rövid nyelűek. Virágzata fehér, összetett sátor. Termése becő, magjai gömbölyűek, aprók. Éghajlati viszonyaink között ritkán hoz magot. A hazánkban található csípős és kevésbé csípős tájfajták feltehetően Németországból és a volt Csehszlovákiából származnak.

FEBRUÁRI KERTI TEENDŐK

 

A februári végi, március eleji kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi, épp ezért az alábbi munkálatok akár több hetet is csúszhatnak az időjárástól függően, ne feledjük milyen ítélet idő volt 2017 március idusán. Habár azt szokták mondani, hogy amit ebben a hónapban már elvégezhetünk, azt tegyük meg, mert a következő hónapokban rohamosan megnő majd a teendők sora.
Elsietni viszont nem kell semmit.
Néhány tipp, javaslat a teljesség igénye nélkül:

Kinti munkák és talaj előkészítés
Ellenőrizzétek a kerti szerszámokat. Ha szükséges, tisztítsátok meg és rakjátok rendbe őket, a hiányzókat pedig pótoljátok.
Vágjátok le a tavalyról maradt elszáradt virágokat, tegyétek a komposztba!
A termőképesség javítható, fokozható, s a talajerőt pótolni szükséges is, a rendszeres művelés velejárója, de azt inkább ősszel kell megtennünk, mert a tavaszi trágyázás, ásás már nem olyan minőségű. A talajéletnek is meg van a maga ritmusa.
Ha az idő már biztosan engedi, távolítsátok el a zöldtrágya maradványait vagy a talajtakarót, majd igény szerint komposztot a felső talajrétegbe bedolgozva, kapával vagy más talajlazítóval lazítsátok fel az ágyásokat.
Jó érett komposztfölddel frissítsük fel a talajt! (Ha trágyázunk, a telihold és fogyó hold napjain tegyük!)
A kerti veteményekre jellemző, hogy meghálálják, ha ősszel fel volt ásva ültetési helyük, s tavasszal vetés előtt felkapálva, meggereblyézve. Ehhez szükséges, hogy viszonylag száraz legyen a föld teteje. Van, aki a magágyat pár nappal vetés előtt készítsük elő, mert azalatt kicsit roskad a föld.

Az oda kerülő növény igényeit vegyük figyelembe, milyen gyökeret növeszt, milyen földet kíván (pl. ha gyökérzöldségről van szó, milyen mélyre nő). Más egy retek, ami inkább kinyomja magát a földből, ahogy a cékla is, s más egy sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, amelyik mélyen fellazított talajban tud jól fejlődni.)

Szaporítás

Készüljünk a márciusra, kezdődik majd a naptár szerinti tavasz! Lassan indulhatnak a kerti munkák, de amíg a kerti munka viszont a visszafogottság jegyében zajlik, a házfalakon belül már javában folyhat a palántázás, a növények előnevelése.

Átnézhetitek (vagy ha még nincs kész, akkor el lehet készíteni) a vetési tervet.
…és ez nem igényel költséges beruházást, hanem csupán körültekintő tervezést és idejében, gondosan elvégzett munkát. Szervezzetek, vagy keressetek a közeletekben magbörzét.
Ellenőrizzétek, hogy csíraképes-e az előző évi vetőmag. A megvásárolt vagy saját termésű vetőmagot tartsuk hűvös, szellős, száraz helyen, papír vagy vászonzacskóban. (A műanyagfólia-zacskók vetőmag tárolására hosszú távon nem alkalmasak.)
Palántázás esetén ügyeljetek arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény. De figyelem, az első csíralevelek megjelenése után ennek már az ellenkezője érvényes: a hajtások fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek! A föld kiszáradása és túlöntözése egyaránt veszedelmes.
A palánták nevelésével tehát a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg.
De ne felejtkezzünk meg a „szakaszosságról”!

Zöldség, gyümölcs

A korai fejessaláta, korai fejeskáposzta, korai kelkáposzta és brokkoli magot még február végéig vesd el! A magvetésből hat hét alatt serdülnek kiültetésre alkalmas palánták.

A fűtés nélküli fólia sátorban a retek, sárgarépa, káposzta, karalábé, karfiol, spenót és zeller vetését elkezdhetjük. Elkezdhetjük a korai kiültetésű paradicsomok magjának vetését.

Ha a talaj felengedett, készítsük elő a zöldborsó, dughagyma, fokhagyma, spenót, sárgarépa és a mák helyét. Ha az idő engedi, vethetjük őket. Ha az időjárás keményre fordul, takarjuk az ágyásokat fátyolfóliával, vagy zöldmulccsal.

Fűszernövények

A fűszernövények közül már a szabadföldbe vethető például a lestyán, a majoránna, a kakukkfű, a levendula, a zsázsa, turbolya és a citromfű.

Dísznövények

Ha a talaj már fagymentes, februárban még ültethetünk tulipánhagymát. Ültetésnél viszont vigyázzunk arra, hogy a hagymák ilyenkor már duzzadtak, és ültetés során a friss hajtásai ne sérüljenek. A hagymákat ne nyomjuk be a talajba, hanem ültető lapát segítségével ültessük el.

Trükk!!!
Az egyébként lassan csírázó sárgarépamag biztos kelését elősegíthetjük, ha kapormaggal vegyesen vetjük. A kapor aromája távol tartja a kártevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénykétől. Ezt más, nehezen virágzó növény magjával is megtehetjük.

Metszés

Kedvező, fagymentes időben végezzük el a fák mechanikus tisztítását. A fák törzsét és ágait lekaparjuk, a sérült és beteg részeket az egészséges felületig kivágjuk, majd a sebeket oltóviasszal kezeljük. Megkezdhetjük a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését. A munkákat száraz és fagymentes időben végezzük.
Fagymentes, enyhe napokon kezdjük el a bogyósok (ribizli, egres), a körte és almafák metszését. A metszést a korona ritkításával, a sérült gallyak eltávolításával kezdjük.
A málna előző évi sarjait ritkítsuk meg.

Madarak gondozása

Folytassuk a madarak etetését. Az etetésük mellett az itatásukról is gondoskodjunk. Ha enyhül az idő, tegyünk ki nekik egy lapos, 2-3 cm magas tálkát, (egy nagyobb cserépalátét is megfelelő) töltsük fel vízzel, és hagyjuk, hogy fürödjenek, tisztálkodhassanak benne.

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.