Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Sütőtök

Cucurbita maxima
A tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjének névadó családja. A család mintegy 100 nemzetsége kb. 850 fajt számlál. Nagyrészt trópusiak és szubtrópusiak, de a mérsékelt égövben is meghonosodtak. Gyökérzete nagy tömegű, a talajt behálózza. Hajtása folytonnövő, elágazó, több méter hosszúra kúszik, levele lekerekített, vese alakú, szőrözött. Virágai a kabakosok közül a legnagyobbak, élénksárgák. A hagyományos fehér héjszínű sütőtök lehet lapított gömb (Nagydobosi), kúposodó gömb (Kiszombori) és megnyúlt hengeres gömb (banántök) alakú. A sütőtök terméshúsa narancssárga.

NOVEMBERI KERTI TEENDŐK

Késő ősszel a kertben a fenntartási és a növényvédelmi munkálatok kapják a fő hangsúlyt. Ugyan kevésbé termékeny időszaka ez a veteményesnek, de nem szabad megfelejtkezni ezekről a feladatokról sem, hiszen ugyanolyan szerves (és hasznos) részét képzik a kertészkedésnek, mint az ültetés vagy a betakarítás. Az őszi ásás és tápanyagpótlás rendkívüli jelentőségű, ne hagyjuk ki!

Szaporítás

A hónap végéig még vethető tél alá a petrezselyem vagy a kerti zsázsa.  A hagymafélék (pl. fokhagyma, vöröshagyma) ültetésének is most van az ideje.

Betakarítás

Ilyenkor még szedhető a pasztinák, kelbimbó, káposzta, brokkoli vagy a csicsóka.

Téli növényvédelem

A fagyok ellen takarjuk le az arra érzékenyebb növényeket, mint a melegigényesebb díszcserjéket, illetve kupacoljuk fel a kerti és mini rózsák, és a fiatal gyümölcsfák tövét. A fagyra rendkívül érzékeny növényeket, cserepes növényeket védett helyre kell szállítani.

Ásás, tápanyag-utánpótlás

A talaj forgatásával elpusztítjuk a kikelt gyomokat, fellazítjuk a talajt, és ezzel egyidőben beforgathatjuk a tápanyagot. A hideg beállta előtt, 3-4 évente pótoljuk a talajból elvont tápelemeket érett komposzttal. Kb. 4-5 kg-ot juttassunk ki négyzetméterenként. Ugyanígy használhatunk érett szerves trágyát, amit ha kiszórtunk a felszínre, minél hamarabb forgassuk be a talajba, mert a felszínen jelentős nitrogén távozik belőle. Ásás után nem kell gereblyével felaprózni és elsimítani a göröngyöket, mert a téli fagyok ezt elvégzik helyettünk.

Takarítás

Ha a fertőzött növényi maradványokat, a beteg lehullott leveleket összegyűjtjük, megakadályozhatjuk a nem kívánatos betegségek további terjedését.

Az egészséges őszi lombot pedig használjuk mulcsozásra, a fagyérzékeny növényeket takarhatjuk velük. Többlet esetén komposztálhatjuk vagy külön avar komposzt gyűjtőben tárolhatjuk a későbbi rétegezésghez.

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.