Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Padlizsán

Solanum melongena
A padlizsán vagy tojásgyümölcs a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény. Kultúrnövényként Indiában kezdték termeszteni. Közép-Európában zöldségféleként csak a 18. században jelent meg.

SZEPTEMBERI KERTI TEENDŐK

A rövidülő nappalok ellenére még mindig rengeteg tennivaló akad a kertekben. A betakarításon túl az őszi ültetések is időszerűek, illetve ebben a hónapban érdemes elvégezni a metszéseket is. A fagyérzékeny növények sorsáról nem árt már most gondolkozni.

Szaporítás

A vetési, ültetési munkák nem állnak meg az ősz beköszöntével. Néhány növény magját még vethetjük, de a télálló palánták és a hagymások is kiültetésre várnak. A bujtással való szaporításról se felejtkezzünk meg szeptemberben!

Zöldség, gyümölcs

Még ősszel is vethetjük olyan növények magvait, amik elviselik a hideget vagy nagyon rövid idő alatt szedhetők, ilyen a hónapos retek, az áttelelő saláta, a spenót, szeptember elejéig a sóska.

Eljött a legtöbb évelő növény ültetésének ideje, úgy mint:
– az őszi fokhagyma
– a télálló zöldségek palántái, pl. fejessaláta, brokkoli, kelkáposzta, káposzta
– a gyümölcsfák, a bogyós gyümölcsűek és a szamóca
A szedret és málnát sarjakról vagy fejbujtással szaporítjuk. A fejbujtás lényege, hogy a hajtáscsúcsot lehajlítva nedves földbe dugjuk, így novemberre meggyökeresedik.

Fűszernövények

Ültethetők a nálunk is áttelelő gyógy-és fűszernövények, kaprot, lestyánt és orvosi zsályát még szabadföldbe is vethetünk.

Dísznövények

Szeptemberben ültessük el a tavaszi hagymás virágokat, díszfákat és díszcserjéket, ültessük szét a terjedő tövű, tavasszal és nyáron virágzó évelő növényeket (pl. nőszirmok, terjedő bokrok). A kiürült egynyári ágyásokba ültethetünk továbbá kétnyári virágokat pl. árvácskákat, százszorszépet és őszi egynyári virágokat.

Betakarítás

– az ősz az igazi szezonja az almának, körtének, diónak, szőlőnek (pl. Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Pinot noir, Pölöskei muskotály)
– szedhetjük a szárítani való gyógynövényeket
– most takarítható be a legtöbb tárolásra alkalmas zöldség: a burgonya, és a másodvetemények: a retek, a salátafélék, a bab és a sárgarépa

Metsszük meg, vágjuk vissza

– a málna-és szederbokrok letermett részeit tőből, és ritkítsuk meg, majd vágjuk vissza kb. másfél méteresre az új hajtásokat
– a földiepret, a tápanyagot elvonó indáktól és az elöregedett, beteg levelektől szabadítsuk meg, gyomláljuk ki és mulcsozzuk az ágyást
– az elszáradt, elnyílt virágokat
– a nyáron virágzó díszcserjéket, miután elvirágoztak

A fertőzött növényi részeket, mind az egyéves, mind az évelő növényekről távolítsuk el, és égessük el vagy komposztáljuk. A jól bomló komposztban a kórokozók is elpusztulnak.

Bepakolás télire

Vigyük be a lakásba az illatos muskátlikat és biztosítsuk a növekedésükhöz szükséges fényviszonyokat. Ápoljuk a függőkosárban és virágtartóban levő növényeket, hogy viruljanak az ősz folyamán is, visszafogottan öntözzük csak, inkább száraz legyen, mint nedves. A kardvirág hagymagumóit szedje fel, a sárguló leveleket arasznyira vágja vissza. A megszikkadt hagymagumókat tárolja  hűvös, szellős, fagymentes helyen.

A babér, a leander, az olajfa és a rozmaring csak kisebb fagyokat viselnek el (-5 °C), az ideális benti hőmérséklet a 5-10 °C.

Vízellátás

Ha szeptemberben kevés a csapadék, öntözzük meg a fás szárú növényeket, hogy a télre megfelelően felkészülhessenek.

Takarítás

– szedjük össze a beteg növénymaradványokat, leveleket, gyümölcsöket (pl. monilia-fertőzöttet) és semmisítsük meg őket
– ahol szükséges, söpörjük össze a faleveleket, ezekből értékes komposzt készíthető, vagy használhatók a fiatal fás növények téli takarására és mulcsozásra
– takarítsuk ki és fertőtlenítsük a padokat és az asztalokat, kinti játékokat, homokozót
– tisztítsuk ki a madáretetőket, madárfürdőket
– készítsük elő a termények téli tárolására használt helyiségeket, pakoljuk ki és takarítsuk ki

 

NÖVÉNYTÁRSÍTÁS TÁBLÁZAT LETÖLTÉS

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.