tudástár

A Közösségi Kertek honlapon közzétett tudástár rovatunk célja, hogy célzottan a – reményeink szerint a jövőben tömegesen beinduló – városi közösségi kertekben tevékenykedő kertészek részére biztosítson praktikus információt a növénytermesztés e speciális módjához kapcsolódóan.

Tekintettel arra, hogy a nyilvános közösségi kertekben előképzettségtől, gyakorlati ismeretektől függetlenül bárki igényelhet parcellát, a közösségi kertekben az egyes parcellák használói nagyon különböző felkészültséggel vágnak neki a növénytermesztésnek. A tudástárral elsősorban a kevésbé tapasztalt kertészek számára kívánunk fogódzkodókat, útmutatást biztosítani. Ugyanakkor törekszünk rá, hogy időről-időre a haladók részére is érdekesség számba menő bejegyzéseket posztoljunk.

Az online tudásbázis fokozatos kiépítése mellett kiemelt jelentőségű – a közösségi kertészkedés báját,  közösségteremtő képességét adó – a parcellaszomszédok közötti személyes  információcsere: a kis földdarabok megművelése során folyamatosan átadott tudás, ellesett praktikák, legyen szó helyes ültetési távolságról, öntözési gyakoriságról, jóltermő, ízletes fajtákról, jutányos beszerzési lehetőségekről, magok cseréjéről, a kánikulában egymást váltva kalákában locsoló kertészekről.

A kezdeti időszakban a gyakorlati kertészeti ismeretek elsajátítását azzal is támgatni kívánjuk, hogy a KÉK által szervezett közösségi kertekben (első körben a Lecsós Kertben) a kertindítást övező közösségi rendezvényeinkhez kapcsolódóan helyszíni kertész szakértőt is bevonunk a tudásátadásba. Erre a feladatra dr. Fekete Szabolcs, a Corvinus Tájépítészeti Karának munkatársa jelentkezett, akinek ezúton is köszönjük segítségét! A közösségi kertészkedés további térhódítása esetén örömmel fogadnánk további, szakmailag felkészült kertészek önkéntesalapú közreműködésdét, például helyszíni “ügyeletes kertészként”, aki rendszeres időközönként, pár órára megtalálható a kertben, és választ ad a növénytermesztés során felmerülő megannyi kérdésre, segít a növénybetegségek korai diagnosztizálásában, ami a nagy ültetési intenzitásra való tekintettel különösen fontos közös érdeke a kertközösségnek.

A Tudástár rovatai:

A vetési naptár  a különböző haszonnövények vetésének módját jól áttekinthetően tartalmazó adattár. Az interneten széleskörben elterjedt táblázatokból mi az általunk legösszeszedettebbnek tekintettet ajánljuk figyelmetekbe.

praktikus tanácsok címszó alatt a Közösségi Kertek mozgalmat segítő kertész szakembernek feltett kérdésekre adunk választ nyilvános formában heti rendszerességgel. Dr. Kohut Ildikó PhD, egyetemi adjunktus segíti a munkánkat, akinek a kozossegikertesz@kek.org.hu email címre juttathatjátok el a városi növénytermesztéshez kapcsolódó kérdéseiteket.

ültetési kisokos rovatunkat hamarosan indítjuk. Itt beültetési, fajtakiválasztási, gondozási leírásokat, ajánlásokat teszünk közzé, speciálisan a pár négyzetméter nagyságú parcellákon / környezetileg terheltebb, városi környezetben történő / vegyszeres növényvédelem és műtrágyázás mentes közösségi kertekben való gazdálkodásra tekintettel.