Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Oregánó (szurokfű)

sorok közti távolság
30-40 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Origanum vulgare

Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő félcserje. Évelő képlete elfásodó tarack, amelyből járulékos gyökerek fejlődnek. Négyszögletes 40-80 cm-es felálló szára a hajtásvégeken elágazik. Levelei keresztben átellenesek, tojásdadok, az egyéves hajtások alsó részén nagyobbak, felül kisebbek. Virágzása júliustól szeptemberig, megfigyeléseink szerint esetenként októberig tart.

 • Élőhelye

  A közönséges szurokfű honos Eurázsiában, a Mediterráneumban, hazánkban helyenként tömegesen fordul elő. Termőterületét akár a legmostohább kertrészletben is kijelölhetjük.

 • Érdekességek

  Az Origanum megnevezés a „hegy ékessége”: a görög oros szó jelentése hegy, aganos ékességet jelent.
  Az antikvitás óta ismeri az emberiség. Dioszkoridész étvágyjavításra használta. A középkorban boszorkányokat és démonokat üldöztek vele. Szent Hildegard leprásoknak ajánlotta. Kínában láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek gyógyítására használják évszázadok óta. Méliusz Juhász Péternél gyopár, varga majoránna, vargák füve néven szerepelt már a XVI. században.

 • Népies nevei

  szurokfű, vadmajoránna, balzsamfű

 • Termesztése

  Szaporítható tőosztással és palántázással egyaránt, de jól előkészített, igen apró morzsás vagy homokos talajba a közvetlen szabad földi helyrevetést is megpróbálhatjuk. Fontos megjegyezni, hogy a vetés végeztével hengerezéssel tömörítsük a földet. A palántanevelés esetében nyár végén az erősebb palántákat egyesével, míg a gyengébbeket párosával ültessük ki a végleges helyükre. A beültetett területet többszöri kapálással tartsuk gyommentesen.

   

 • Gyógyhatásai

  Virágos, leveles hajtásaiban a 8% körüli „cserzőanyag” mellett 0,5-0,8% az illóolaj-tartalom. Az illóolajban timol, limonén, pinén, linalool található. A flavonoidokon és a cseranyagon kívül keserűanyag is fellelhető benne. Köhögéscsillapítónak, hörgő- és hangszalaggyulladás, rekedtség esetében használjuk. Étvágyjavító, görcsoldó, antiszeptikus, élénkítő, köptető, emésztést könnyítő, epehajtó, valamint gyenge vizelethajtó és izzasztó hatása is van. Székrekedést szüntet. Reumát, köszvényt kezelhetünk vele. Migrénes fejfájás csillapításában is segíthet.

 • Konyhai felhasználása

  A legtöbben különböző olasz ételek fűszereként ismerik, azt viszont már biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta, a majoránna alternatívájaként alkalmazták. Fűszerezésen kívül azonban teaként vagy gyógyborként is fogyaszthatjuk.

 • Receptek

  Töltött cukkini

  Hozzávalók: 2-3 db zsenge cukkini, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál darált dió, 1 tojás, fokhagyma, oregánó, citrom, só, 10-15 dkg reszelt sajt

  Elkésztés: A cukkiniket hosszában félbevágjuk és kiszedjük a belsejét, ha hosszúak keresztbe is felezzük meg. A fiatal cukkinik magja még zsenge és finom, a kiszedett bélrészt tehát keverjük össze tojással, reszelt sajttal, tejföllel, dióval, összezúzott fokhagymával, oregánóval, citromlével és sóval. E masszával megtöltjük a kivájt cukkinirészeket és sütőben kissé átsütjük.

A közönséges szurokfű honos Eurázsiában, a Mediterráneumban, hazánkban helyenként tömegesen fordul elő. Termőterületét akár a legmostohább kertrészletben is kijelölhetjük.

Kártevők és kórokozók