Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Görögdinnye

sorok közti távolság
100-120 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Citrullus lanatus

A tökfélék (Cucurbitaceae)családjába tartozik. Erős, fejlett főgyökere van. A sárgadinnyéénél erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetének nagy része a talaj felső 20–25 cm-es rétegében helyezkedik el.Hajtásrendszere a növekedési típustól függően változó. Egy-egy növényen 3–7 db hajtás is kifejlődhet. A szár lehet ritkán és sűrűn szőrözött. A levelek 5–10 cm-es levélnyélen ülnek. A levéllemez gyengén vagy erősebben szeldelt, többszörösen tagolt. Színe zöld, sötétzöld, ezüstöszöld. A lemez felületét viaszréteg borítja. A virágok kicsik, zöldessárgák.  A termős virágok zöme idegenmegtermékenyülő, a termékenyítést méhek és rovarok végzik. Az alakja igen változatos. (A gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik.) Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, középzöld, kékeszöld, feketészöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált. Rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros, vérvörös.

 • Érdekességek

  A népi hiedelem úgy tartja, hogy Lőrinc napján “Lőrinc belepisil a dinnyébe”, a dinnye ízetlenné válik. Kevesen tudják, hogy két Lőrinc nap is van egymáshoz igen közel, augusztus 10-én és szeptember 5-én. A népi bölcsesség a későbbi dátumra gondol, augusztus végéig, szeptember elejéig nyugodtan fogyaszthatjuk a finomabbnál finomabb dinnyéket.

 • Élőhelye

  Dél-Afrikából származik, de vadon Ázsiában és Afrika más részein is megtalálható. Dél-Afrikából először Kínába terjedt el, majd Európába. A görögdinnye a legnagyobb fényigényű zöldségfajok csoportjába tartozik. A hazai termesztésben lévő fajtáink hosszúnappalosok. Hőmérsékletigénye megegyezik a sárgadinnyéével, optimális hőigénye 25±7 °C. Vízigénye nagy. Ezt többnyire hatalmas gyökérzetével elégíti ki. Különösen érzékeny a vízellátásra fejlődésének első, lassú növekedési szakaszában. A görögdinnye genetikailag meghatározott teljesítőképességének eléréséhez kellő tápanyagmennyiséget igényel. Ennek mennyiségi, minőségi és időbeni kielégítése a termesztés eredményének egyik meghatározója.

 • Termesztése

  Talaj-előkészítése megegyezik a sárgadinnyéével. A laza, kissé kötött talajokon is jól termeszthető. Fészkekbe vetjük. A fészek készítést már ősszel el kell kezdeni, kapával 30-40 cm mélyen kiemelni a földet, néhány marék trágyával összekeverni, majd visszatölteni és kis kupacot készíteni belőle, melyet ültetéskor ki kell tányérozni, és ebbe kerülnek a magok. Általában 3-4 éves, idősebb magokat vetnek, mert az ilyen magnak jobb a csíraképessége, és az ilyen magból fejlődő növény több virágot hoz.   Az érett görögdinnye azon oldala, amelyiken a földön fekszik, érésekor besárgul.
  A görögdinnyét nem szokták visszavágni, azonban ahhoz, hogy a meglévő terméseket kinevelje, érdemes visszacsípni a hajtások végét, miután 3-5 termés elérte az alma mértet. Így a növény minden energiáját a meghagyottak kinevelésébe fekteti. Július végén, augusztusban, amikor a dinnye érése elkezdődik, akkor rendszeresen (7-10 naponként ) finoman fordítsuk meg a gyümölcsöket. Ezt azért tegyük, hogy egyenletesen, minden oldala kapjon kellő napsütést. Ahhoz, hogy a nedves gyümölcsök a talajjal érintkezve ne kezdjenek el rothadni, érdemes egy falapot betenni alájuk.

 • Konyhai felhasználás

  Nyersen, levesként, sorbetként, de saláták alapanyaga is lehet vagy akár grillezve is fogyaszthatjuk. Magas víztartalma miatt kiváló hűsítő és hidratáló a forró nyári napokon.

 • Gyógyhatásai

  Vitaminok terén nagy mennyiségben megtalálható benne az A- és C-vitamin. A B-vitaminok közül megtalálható benne a B1-, a B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz. Nagy mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.

 • Receptek

  Fetás görögdinnyés saláta

  Hozzávalók: 200 g feta sajt, 20 dkg görögdinnye, 8 db fekete olajbogyó, 2 db újhagyma, fél citrom (leve és reszelt héja), 1 ek olívaolaj, só és bors ízlés szerint, 1 ek aprított petrezselyem

  Elkészítés: A fetát és a görögdinnyét felkockázzuk. Felszeleteljük az újhagymát, és az egészet összekeverjük az olajbogyóval. A ciromlevet és a reszelt citromhéjat az olívaolajjal rugós habverővel összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a salátával, végül meghintjük a petrezselyemmel.

  http://www.nosalty.hu/recept/fetas-gorogdinnyes-salata

 • Növényvédelem

  A görögdinnyét érintő betegségek dinnyemozaik , a dinnye pszeudomonászos betegsége  a dinnye kolletotrihumos betegségea dinnye didimellás betegsége dinnyelisztharmat  a dinnye fuzáriumos hervadása.
  Kártevői a  cserebogarak, pattanóbogarak, gyepi hangya, vetési bagolylepke, uborka-levéltetű, dohánytripsz, közönséges takácsatka vagy a mezei nyúl.
  A betegségek elleni védekezésben kiemelt szerepe van a fajtaválasztásnak.

 • Növénytársítások

  A kukorica, a sarkantyúvirág (böjtfű) és a retek jó tárnövényei lehetnek.

A népi hiedelem úgy tartja, hogy Lőrinc napján “Lőrinc belepisil a dinnyébe”, a dinnye ízetlenné válik. Kevesen tudják, hogy két Lőrinc nap is van egymáshoz igen közel, augusztus 10-én és szeptember 5-én. A népi bölcsesség a későbbi dátumra gondol, augusztus végéig, szeptember elejéig nyugodtan fogyaszthatjuk a finomabbnál finomabb dinnyéket.

Kártevők és kórokozók