Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Nemes babér

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Laurus nobilis
A Lauraceae (babérfélék) családjába tartozik, 2-20m-re növő örökzöld cserje vagy fa. Bőrszerű, lándzsa alakú levelei épszélűek, fényesek.

 • Népies neve

  babérlevél, albertlevél, szagoslevél, bürbérfa, illatfa

 • Élőhelye

  Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein őshonos. Ennélfogva nem fagytűrő, talajra és vízellátásra nézve igényesebb növény.

 • Termesztése

  A babért nálunk legjobb cserépbe ültetni, védett félárnyékos, vagy napos helyen elhelyezni. Talaja legyen szellős, jó vízelvezetésű. Télen világos, fagymentes helyen (4-6°C-on) tartsuk és csak annyira öntözzük, hogy földje ne legyen száraz. Igényli a rendszeres öntözést, rendszeres metszésre csak alakfa nevelésekor van szükség. Örökzöld leveleit egész évben gyűjthetjük.

 • Konyhai felhasználás

  A babér levesekhez, halakhoz, tojásételekhez, burgonyához, húsételekhez, főzelékekhez savanyúságokhoz, szószokhoz egyaránt kiváló ízesítő, ezek emészthetőségét is javítja. Aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel, ezért – más fűszernövényekkel ellentétben – az étellel együtt kell főzni.

 • Gyógyhatásai

  Drogja a szárított, érett termése zsírsavakat (laurinsav, olajsav, mirisztinsav), illetve szárított levele illóolajat is tartalmaz. Étvágyfokozó, emésztést serkentő, antibakteriális, fájdalomcsökkentő hatású. Reumás fájdalmak csökkentésére, kelések elleni kenőcsök alapanyagaként használják.

 • A rosszul tartott legyengült növényt levéltetvek, továbbá gombás levélbetegségek (lisztharmat, szürkepenész, fitoftóra), illetve rákot előidéző gombák támadhatják meg.

babérlevél, albertlevél, szagoslevél, bürbérfa, illatfa

Kártevők és kórokozók