Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Fodormenta

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Mentha spicata var. crispata
A Lamiaceae (ajakosok) családba tartozó lágyszárú, föld alatti módosult hajtásokkal (sztóló) áttelelő, évelő növény. Szára 30-60 cm magas, egyenes vagy felemelkedő, szürkén szőrös. Levelei rövidnyelűek, kerekdedek. Legfeljebb a levelek fonákán és az erek mentén találunk mirigyszőröket. Levelei világoszöldek, többé-kevésbé fodrosak, fűrészes szélűek. Virágzata álörvökből összetett, a párta lilás színű. A legelterjedtebb mentafajta.

 • Érdekességek

  Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az alvadást.

 • Élőhelye

  Melegigényes, de a nyugalmi időszakban hidegtűrő, sztólói még a -17°C-ot is elviselik. Fényigényes, vízigénye szintén nagy. Termesztésükre a mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású, középkötött talajok a legalkalmasabbak, eredményesen termeszthető homok-, ill. tőzegtalajon is.

 • Termesztése

  Csak öntözhető területen termeszthető. Zölddugványozással, sarjakkal, vagy sztólókkal szaporítjuk, az utóbbi a legelterjedtebb. A sztólókat októberben telepítsük, a földbe kb. 15 cm mélyre, fektetve. Rendszeres öntözést igényel. Évente kétszer vagy háromszor, de akár folyamatosan vágható, amikor a főhajtások virágai teljes nyílásban vannak.
  Tavasztól őszig 2-3-szor vagy folyamatosan szedhetjük, a friss hajtásrészeket.

 • Konyhai felhasználás

  Felhasználása fűszerként is jelentős.

 • Gyógyhatásai

  A fodormenta szárított leveles hajtása (Menthae crispae herba), szárított levele (Menthae crispae folium) és illóolaja (Aetheroleum menthae crispae) adja a drogot. Hajtásai 0,5-1% illóolajat tartalmaznak, melynek fő összetevője az l-karvon (40-60%). A fodormentából készült tea görcsoldó, puffadáscsökkentő, gyomorerősítő, emésztést serkentő hatású, de megfázás és köhögés esetén is ajánlják. Illóolaja fertőtlenítő, idegnyugtató, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatású is, régen a zsábára, köszvényre és fogfájásra is alkalmazzák. Legnagyobb mennyiségben fogkrémek, szájvizek, rágógumik stb. ízesítésére használják.

 • Növényvédelem

  Különféle levélgombák és levéltetvek támadhatják. Fontos az egészséges szaporítóanyag és a megfelelő termesztés.

Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az alvadást.

Kártevők és kórokozók