Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Izsóp

sorok közti távolság
20-30 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Hyssopus officinalis
A Lamiaceae (ajakosok) családba tartozó évelő félcserje. Gyökere erősen elágazó, mélyre hatoló karógyökér. Szára 50-70 cm, fásodó tövétől gazdagon elágazó, felálló. Szára a talaj közelében fásodik. Levelei keresztben átellenesek, fényes sötétzöldek, épszélűek, lándzsásak, olajmirigyekkel borítottak. Virágzata összetett álfüzér, kék, rózsaszín, vagy fehér színű. Kopasz és szőrözött alfajokat különböztetünk meg.

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger partvidékének kopár, sziklás lejtőin őshonos. Főleg Dél- és Közép-Európában, de itthon termesztik. A száraz, meleg, délies domboldalakat kedveli. Közepesen melegigényes, fagytűrő.

 • Termesztése

  Csírázáshoz, és az első vágást követően több nedvességet igényel. Kora-tavasszal, legkésőbb márciusban kell sekélyen vetni. Kisebb területen tőosztással, palántázással is szaporítható. A virágzás kezdetétől a fővirágzásig végzik a betakarítást. Félárnyékban is megmarad, viszont így kevesebb és gyengébb minőségű hozamra számíthatunk.

 • Konyhai felhasználás

  Fűszerként húsok, mártások ízesítője. A likőr-, konzerv- és a kozmetikaipar is hasznosítja. Emésztést segítő hatása miatt számos ország konyhájában használják elsősorban zsíros, nehéz ételek fűszerezésére.

 • Gyógyhatásai

  Drogja virágzó hajtása (Hysopii herba) és illóolaja (Aetheroleum hysopii). Tartalmaz még cseranyagot, flavonoidokat és keserűanyagot. Enyhe görcsoldó, köptető és gyulladásgátló hatású. Köhögéscsillapító, hurutoldó teakeverékek alkotója. Főzetét külsőleg, nyálkahártya-, (pl. szájüreg-) gyulladáskor öblögetésre használják, emellett jó gombaölő és izzadásgátló hatású is. Keserűanyag-tartalma miatt kiváló étvágyjavító. Nagyobb adagban illóolaja epilepsziás görcsöt válthat ki.

 • Növénytársítás

  Virágaival csalogatja a hasznos beporzó rovarokat, valamint illatával riasztja a kártevőket.

A Földközi-tenger partvidékének kopár, sziklás lejtőin őshonos. Főleg Dél- és Közép-Európában, de itthon termesztik. A száraz, meleg, délies domboldalakat kedveli. Közepesen melegigényes, fagytűrő.

Kártevők és kórokozók