Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Levendula

sorok közti távolság
100-150 cm
vetési mélység
0,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Lavandula spp.
A Lamiaceae (ajakosok) családjába tartozó, évelő félcserjék. Gyökérzetük sűrűn elágazó és 3-4 m-re is lehatol. A valódi (francia) levendula (Lavandula angustifolia) tő 40-60 cm magas, félgömb alakú bokor. A hibrid (más néven angol) levendula (Lavandula x intermedia) erőteljesebb növekedésű, a bokormagasság a 80-100 cm-t is eléri. Leveleik szürkészöldek, szálasak, keskeny lándzsásak, a valódi levenduláé 3-5 cm hosszúak, a hibridé nagyobb és kevésbé mirigyszőrös. A valódi levendula virágzó hajtásai 20-40 cm hosszúak, egyszálasak, míg a hibrid levenduláé 60-90 cm hosszúak, általában elágazók, a virágok szorosabban állnak. Virágzatuk álfüzér, a virágok az örvökben lazán helyezkednek el, színük ibolyáskék vagy kék. A valódi levendula június végén, július elején virágzik, a hibrid levendula fővirágzása július utolsó hetére tehető.

 • Élőhelye

  A valódi levendula DNy-Európa hegyvidékein őshonos, a hibrid egyik szülőfaja. Szárazságtűrő növények, a száraz, középkötött, mésztartalmú talajokat kedvelik. Fény-és melegigényesek, de a téli fagyokat jól tűrik.

 • Termesztése

  A valódi levendula palántázással és fás dugványozással, a hibrid levendula csak fás dugványozással szaporítható. A magot október végén tél alá vetjük. A levendulatelepítés kedvező időszaka szeptember közepétől október végéig tart. Első évben még nem szedjük, ha virágozna vagy túl hosszú hajtásokat növeszt, vágjuk vissza, hogy megerősödhessen. Az első években fontos hogy gyomláljuk és megfelelően öntözzük. A virágzó hajtást, egyenletesen vágva szedjük, a fás részeket ne sértsük meg.

 • Konyhai felhasználás

  Különleges ízesítőként használhatjuk süteményekbe, fagylaltba, de szörpöt is készíthetünk belőle.

 • Gyógyhatásai

  A valódi levendula drogja a teljes kinyílás előtt gyűjtött és megszárított virág (Lavandulae flos), valamint a friss virágzatból előállított illóolaj (Lavandulae aetheroleum), amelyből akár 5 %-ot tartalmaz, főleg linaloolt és linalil-acetátot. Az angol levendula többet terem, de kevesebb hasznos illóolaj van benne. Görcsoldó, fertőtlenítő, külsőleg reuma kezelésére használható. A virág forrázatát mint nyugtatószert alkalmazzák ideges, feszült állapotok, szédülés, túlterheltség esetén. Jó hatású álmatlanság és ideges gyomor- és bélpanaszok megszüntetésére. Egyébként étvágyjavító, emésztést serkentő, és fokozza az epe működését. Illóolajának legnagyobb felhasználója a kozmetikai- és illatszeripar.

 • Receptek

  Levendulaszörp
  Hozzávalók: 6 bögre cukor, 5 citrom leve és héja, fél liter víz, 30 szál levendula, fahéj.
  Elkészítés: A nádcukrot, a citromhéjat, a citromlevet és a vizet tegyük tűzre, majd miután a cukor elolvadt, morzsoljuk hozzá a levendulát, és forraljuk fel, majd ízesítsük. Miután teljesen kihűlt, forraljuk fel újra, szűrjük át és öntsük steril üvegekbe és zárjuk le, majd lassan hagyjuk kihűlni.
  http://www.nosalty.hu/recept/pikans-citromos-levendulaszorp

 • Növénytársítás

  Kártevőket riasztó növény, még a hangyák sem szeretik, míg a hasznos beporzó rovarokat csalogatja. Ágyások szélén kiválóan díszít.

A valódi levendula DNy-Európa hegyvidékein őshonos, a hibrid egyik szülőfaja. Szárazságtűrő növények, a száraz, középkötött, mésztartalmú talajokat kedvelik. Fény-és melegigényesek, de a téli fagyokat jól tűrik.

Kártevők és kórokozók