Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Retek

sorok közti távolság
15-25 cm
vetési mélység
1,5-3 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Raphanus sativus

A retek a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozik. Meghúsosodott szárát, a szárgumót fogyasztjuk, mielőtt még virágozna. Számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak.

 • Érdekességek

  Már az ókorban ismerték és termesztették is. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók.

 • Élőhelye

  Hazája Elő-Ázsia vagy Közép-Kína. Kedveli a humusszal ellátott napos, meleg termőtalajt.

 • Termesztése

  A téli fagyok elmúltával már vethető, akár már február végétől is. Szabadföldbe vessük a magokat. Már 3 °C-on csírázni kezd. A termesztési időszak hossza és a termesztés módja alapján megkülönböztetünk tavaszi retket (hónapos retek), amelynek termesztési ideje 50-60 nap, nyári retket (60-90 napos vegetációs idő) és téli retket (100-130 napos vegetációs idő). Termeszthető előveteményként (tavaszi retek), köztesként (nyári retek) vagy utónövényként (téli retek), de akár főnövényként is. Nagyon fontos a folyamatos, és megfelelő mennyiségű öntözés. Ha túl kevés vizet kap, a retek csípős lesz, míg a túl sok öntözés hatására megrepedhetnek a gumók.
  Vetés után 30-70 nappal már szüretelhető.

 • Konyhai felhasználás

  Nyersen fogyasztjuk húsok mellé, szendvicshez, illetve salátákba keverve.

 • Gyógyhatásai

  A retek antibakteriális, gombaellenes, és vizelethajtó. Gazdag C-vitaminban, folsavban és kiváló hatású megfázásra, asztmára, torokfájásra és rekedtség ellen. A feketeretek levét epebántalmak kúrálására alkalmazzák, a mézzel kevert szirupot pedig a köhögés csillapítására.

 • Növényvédelem

  A káposzta lepkék hernyója ellen jó a bodzahajtás főzet, a fehérüröm-lé és a tárkonylé pedig a földibolhák ellenszere.

 • Növénytársítás

  A káposzta és a káposztafélék szomszédságát kedveli.

Már az ókorban ismerték és termesztették is. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók.

Kártevők és kórokozók