Már az ókorban ismerték és termesztették is. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók.
Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!
jan. | febr. | márc. | ápr. | máj. | jún. | júl. | aug. | szept. | okt. | nov. | dec. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Magvetés | ||||||||||||
Kiültetés | ||||||||||||
Betakarítás |
Magvetés | Kiültetés | Betakarítás | |
---|---|---|---|
jan.. | |||
febr.. | |||
márc.. | |||
ápr.. | |||
máj.. | |||
jún.. | |||
júl.. | |||
aug.. | |||
szept.. | |||
okt.. | |||
nov.. | |||
dec.. |
Raphanus sativus
A retek a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozik. Meghúsosodott szárát, a szárgumót fogyasztjuk, mielőtt még virágozna. Számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak.
Már az ókorban ismerték és termesztették is. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók.
Hazája Elő-Ázsia vagy Közép-Kína. Kedveli a humusszal ellátott napos, meleg termőtalajt.
A téli fagyok elmúltával már vethető, akár már február végétől is. Szabadföldbe vessük a magokat. Már 3 °C-on csírázni kezd. A termesztési időszak hossza és a termesztés módja alapján megkülönböztetünk tavaszi retket (hónapos retek), amelynek termesztési ideje 50-60 nap, nyári retket (60-90 napos vegetációs idő) és téli retket (100-130 napos vegetációs idő). Termeszthető előveteményként (tavaszi retek), köztesként (nyári retek) vagy utónövényként (téli retek), de akár főnövényként is. Nagyon fontos a folyamatos, és megfelelő mennyiségű öntözés. Ha túl kevés vizet kap, a retek csípős lesz, míg a túl sok öntözés hatására megrepedhetnek a gumók.
Vetés után 30-70 nappal már szüretelhető.
Nyersen fogyasztjuk húsok mellé, szendvicshez, illetve salátákba keverve.
A retek antibakteriális, gombaellenes, és vizelethajtó. Gazdag C-vitaminban, folsavban és kiváló hatású megfázásra, asztmára, torokfájásra és rekedtség ellen. A feketeretek levét epebántalmak kúrálására alkalmazzák, a mézzel kevert szirupot pedig a köhögés csillapítására.
A káposzta lepkék hernyója ellen jó a bodzahajtás főzet, a fehérüröm-lé és a tárkonylé pedig a földibolhák ellenszere.
A káposzta és a káposztafélék szomszédságát kedveli.
Már az ókorban ismerték és termesztették is. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók.