Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Sarkantyúka

vetési mélység
1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Topaeolum majus
A Tropaeolaceae (sarkantyúkafélék) családba tartozó, egynyári kúszónövény, hajtásai hosszúak, leveli erezettek, hullámos szélűek és kerek, pajzs formájúak. Édeskés illatú, narancssárgás-pirosas, hosszú sarkantyúval díszített virágai júniustól a fagyokig nyílnak. Két változata ismert: lehet bokros növekedésű, 30 cm magasra megnövő, vagy folytonos növekedésű, akár 3-4 m-re kúszó.

 • Népies nevei

  kerti sarkantyúka, sárog sarkantyúka, kapucinusvirág

 • Élőhelye

  Peruból származik. A lazább, közepes termőképességű, jó vízelvezetésű talajt kedveli, közepesen tápanyag-igényes. Leginkább a napos helyeket szereti, de a félárnyékban is jól érzi magát.

 • Termesztése

  A növekedéséhez elengedhetetlen a rendszeres öntözés, de kerüljük a pangóvizet is. Áprilisban, magvetéssel szaporíthatjuk. Ha cserépben palántákat nevelünk, amelyeket a májusi fagyok után kiültethetünk, illetve májusban is vethetjük a magját. A cserépben, vagy ládában nevelt virágokat könnyen fel tudjuk futtatni a falra, vagy egy virágrácsra. A hervadt virágokat le kell vágni, mert így tovább nyílnak az újabbak.

 • Konyhai felhasználás

  C-vitamin, vas és kálium tartalma és kellemes íze miatt fogyasztásra is kiváló. Minden föld feletti része ehető. Íze az édes borshoz és a retekhez hasonlít. Sajtokkal, salátákkal, magját és bimbóját ecetben tartósítva fogyaszthatjuk.

 • Gyógyhatásai

  Hatóanyagai leveleiből, virágából és bimbójából kinyert illóolajok, és az antibiotikus hatású mustárolaj. Baktérium- és gombaölő hatása miatt kiváló fertőzések, elsősorban húgyúti megbetegedések gyógyítására. Légúti megbetegedéseknél köptetőként alkalmazható. Segít a szervezet ellenálló képességének növelésében, étvágygerjesztő és hashajtó hatású. Alkalmas a gyulladt bőr ápolására is, segít a korpás haj kezelésében, hatóanyagai még a hajnövekedést is serkentik.

 • Receptek

  Sarkantyúkás vajkrém
  Hozzávalók: 12-16 sarkantyúkavirág, 3-4 sarkantyúkalevél, metélőhagyma, 250 g nem sózott vaj
  Elkészítés: A felaprított növényi részeket és a puha vajat keverjük össze és hagyjuk összeérni, ízlés szerint sózhatjuk is.

 • Növényvédelem

  Könnyen ellepik a tetvek, ilyenkor többször le kell mosni, vagy visszavágni.

 • Növénytársítás

  A gyümölcsfák köré vetve távol tartja a vértetveket, és a zöldségeket is pl. a krumplit, paradicsomot védi a kártevőktől. Emellett védi és takarja a talajt.

kerti sarkantyúka, sárog sarkantyúka, kapucinusvirág

Kártevők és kórokozók