Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Spenót

sorok közti távolság
20-25 cm
vetési mélység
1,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Spinacia oleracea
A spenót vagy paraj a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Körülbelül 30 cm magas, sűrű bokrot képez. Sötétzöld, nagyméretű, ovális leveleit fogyasztjuk.

 • Érdekességek

  A túlzott nitrogéntól gyorsan nagy levéltömeget fejleszt, a paraj azonban nehezen emészthetővé válik, és erre elsősorban a kisgyermekek érzékenyek. A gyökerét soha ne szedjük ki a földből. Gyökere elősegíti a talajérést, a fölösleges spenótlevél kitűnő talajtakaró.

 • Népies nevei

  spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj

 • Élőhelye

  Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. A laza talajt kedveli.

 • Termesztése

  A spenót jó csírázásához laza talajt igényel, mely felül tömör legyen. Ezért vetés után a talajt jól nyomkodjuk le. A márciusban vetett spenót áprilisban már szedhető. Az őszi vetést augusztus közepétől kezdhetjük és egész novemberig szedhetjük. A téli spenót vetése szeptemberben kezdődik, és betakarítása következő év márciusában történhet. Meleg és napos időben a spenót hajlamos a felmagzásra és mivel ez az időjárás májusban már gyakori, a spenótot érdemes korán elvetni. A talajra nagyon jó hatással van, így pl. az uborka, paradicsom leendő helyére is vethetünk spenótot. A magoncok hamar megjelennek, vízre csak akkor van szükségük, ha nagyon meleg a kora tavaszi időjárás. Amikor az első valódi levelek megjelennek, öntözzük meg, ezzel is serkentve a növekedésüket.
  Márciustól az alsó leveleket vágjuk folyamatosan.

 • Konyhai felhasználás

  Nyersen salátákba keverhető, nagyszerű körete lehet sült vagy grillezett húsoknak, különösen akkor, ha némi fokhagymával és szerecsendióval megízesítjük, és vajas újburgonyával összeforgatjuk. A paraj tökéletes ízesítője a tejszínes tésztaszószoknak, de rászórhatjuk a pizzára is.

 • Gyógyhatásai

  Szemünkre van jótékony hatással, gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatása is van, valamint az immunrendszert is erősíti. Télen jó vitaminforrás, magas a vastartalma.

 • Receptek

  Spenótos lasagne: http://femina.hu/recept/spenotos_kremes_lasagne_recept/

 • Növénytársítás

  Jó szomszédja a burgonya, uborka, karfiol, paradicsom, cékla és a retek.
  A spenót illata elűzi a földibolhákat.

A túlzott nitrogéntól gyorsan nagy levéltömeget fejleszt, a paraj azonban nehezen emészthetővé válik, és erre elsősorban a kisgyermekek érzékenyek. A gyökerét soha ne szedjük ki a földből. Gyökere elősegíti a talajérést, a fölösleges spenótlevél kitűnő talajtakaró.

Kártevők és kórokozók