Spenót
sorok közti távolság
20-25
cm
vetési mélység
1,5
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Spinacia oleracea
A spenót vagy paraj a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Körülbelül 30 cm magas, sűrű bokrot képez. Sötétzöld, nagyméretű, ovális leveleit fogyasztjuk.
-
Érdekességek
A túlzott nitrogéntól gyorsan nagy levéltömeget fejleszt, a paraj azonban nehezen emészthetővé válik, és erre elsősorban a kisgyermekek érzékenyek. A gyökerét soha ne szedjük ki a földből. Gyökere elősegíti a talajérést, a fölösleges spenótlevél kitűnő talajtakaró.
-
Népies nevei
spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj
-
Élőhelye
Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. A laza talajt kedveli.
-
Termesztése
A spenót jó csírázásához laza talajt igényel, mely felül tömör legyen. Ezért vetés után a talajt jól nyomkodjuk le. A márciusban vetett spenót áprilisban már szedhető. Az őszi vetést augusztus közepétől kezdhetjük és egész novemberig szedhetjük. A téli spenót vetése szeptemberben kezdődik, és betakarítása következő év márciusában történhet. Meleg és napos időben a spenót hajlamos a felmagzásra és mivel ez az időjárás májusban már gyakori, a spenótot érdemes korán elvetni. A talajra nagyon jó hatással van, így pl. az uborka, paradicsom leendő helyére is vethetünk spenótot. A magoncok hamar megjelennek, vízre csak akkor van szükségük, ha nagyon meleg a kora tavaszi időjárás. Amikor az első valódi levelek megjelennek, öntözzük meg, ezzel is serkentve a növekedésüket.
Márciustól az alsó leveleket vágjuk folyamatosan.
-
Konyhai felhasználás
Nyersen salátákba keverhető, nagyszerű körete lehet sült vagy grillezett húsoknak, különösen akkor, ha némi fokhagymával és szerecsendióval megízesítjük, és vajas újburgonyával összeforgatjuk. A paraj tökéletes ízesítője a tejszínes tésztaszószoknak, de rászórhatjuk a pizzára is.
-
Gyógyhatásai
Szemünkre van jótékony hatással, gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatása is van, valamint az immunrendszert is erősíti. Télen jó vitaminforrás, magas a vastartalma.
-
Receptek
Spenótos lasagne: http://femina.hu/recept/spenotos_kremes_lasagne_recept/
-
Növénytársítás
Jó szomszédja a burgonya, uborka, karfiol, paradicsom, cékla és a retek.
A spenót illata elűzi a földibolhákat.
A túlzott nitrogéntól gyorsan nagy levéltömeget fejleszt, a paraj azonban nehezen emészthetővé válik, és erre elsősorban a kisgyermekek érzékenyek. A gyökerét soha ne szedjük ki a földből. Gyökere elősegíti a talajérést, a fölösleges spenótlevél kitűnő talajtakaró.
Kártevők és kórokozók