Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Zamatos turbolya

sorok közti távolság
30-40 cm
vetési mélység
2-3 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Anthriscus cerefolium

Az Apiaceae (ernyősök) családba tartozó, rövid tenyészidejű, egyéves, lágyszárú növény. 20-70 cm magas, aljától erősen elágazó. Levelei többszörösen szeldeltek, vékonyak, kopaszok, ánizsra emlékeztető illatúak. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők. Összetett ernyő virágzatában a fehér virágok aprók. Április végén, május elején nyílik. Termése ánizs illatú, hasadó fekete ikerkaszat.

 • Népies nevei

  illatos turbolya, francia petrezselyem

 • Élőhelye

  Hazája a Földközi-tenger keleti partvidéke, Elő-Ázsia, Európa. Hazánkban vadon is előfordul, főleg erdei aljnövényként. Nem melegigényes, 20 °C felett a levelek gyorsan öregednek. Gyengébb fényviszonyok között is szépen fejlődik, a közepes árnyékot elviseli. Közepesen vízigényes. A talajjal szemben igénytelen. Szinte valamennyi talajtípuson megél, ha kap nedvességet.

 • Termesztése

  A zöldségágyásokban vigyázzunk vele, mert a következő évben már gyomosít. Utak, kerítések mellett, köves, értéktelen területek hasznosítására jó. Magról szaporítjuk, kapával meglazított és elgereblyézett helyre is vethetjük. Kora tavasszal, amikor már rá tudunk menni a talajra, azonnal vethetjük. Nem megfelelő tavaszi kelés esetén a vetést megismételhetjük. Tavasszal a téli csapadék elegendő a növekedéséhez, nyáron, száraz időben viszont öntözés nélkül nem él sokáig. Év közben saraboló kapával gyomtalanítsuk. Fiatal hajtásait kora tavasztól kezdve folyamatosan szedhetjük salátának. A fűszernek szánt leveleket és fiatal hajtásokat virágzáskor szedjük. Ha magra nincs szükségünk, a növény egész föld feletti részét levághatjuk. A megszárított herbát összetörve fűszerként használhatjuk, a növény minden föld feletti részét.

 • Konyhai felhasználás

  Jellegzetes ánizsillatáért fűszerként és salátának használják. Már a rómaiak is kedvelték mint leves- és salátaízesítőt. Az idősebb levelek már keserűvé és rágóssá válnak.

 • Gyógyhatásai

  A virágzó hajtását (Cerefolii herba), és a termését (Cerefolii fructus) használjuk. A herba és a termés is illóolajat tartalmaz, melynek fő alkotórésze a metilkavikol. A herba flavonglikozidokat, ásványi anyagokat és keserűanyagokat is tartalmaz. Teáját vese és hólyagbántalmak, légzőszervi és emésztőszervi betegségek ellen használják. Természetes antioxidáns, javítja a keringést.

 • Receptek

  Zamatos turbolya főzelék
  Hozzávalók: fél kg zsenge zamatosturbolya-levél, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.
  A megmosott, lecsepegtetett leveleket sós vízben megfőzzük. Nagyon kevés vizet hagyva rajta behabarjuk a lisztes tejföllel, majd újra felforraljuk.

illatos turbolya, francia petrezselyem

Kártevők és kórokozók