illatos turbolya, francia petrezselyem
Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!
jan. | febr. | márc. | ápr. | máj. | jún. | júl. | aug. | szept. | okt. | nov. | dec. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Magvetés | ||||||||||||
Kiültetés | ||||||||||||
Betakarítás |
Magvetés | Kiültetés | Betakarítás | |
---|---|---|---|
jan. | |||
febr. | |||
márc. | |||
ápr. | |||
máj. | |||
jún. | |||
júl. | |||
aug. | |||
szept. | |||
okt. | |||
nov. | |||
dec. |
Anthriscus cerefolium
Az Apiaceae (ernyősök) családba tartozó, rövid tenyészidejű, egyéves, lágyszárú növény. 20-70 cm magas, aljától erősen elágazó. Levelei többszörösen szeldeltek, vékonyak, kopaszok, ánizsra emlékeztető illatúak. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők. Összetett ernyő virágzatában a fehér virágok aprók. Április végén, május elején nyílik. Termése ánizs illatú, hasadó fekete ikerkaszat.
illatos turbolya, francia petrezselyem
Hazája a Földközi-tenger keleti partvidéke, Elő-Ázsia, Európa. Hazánkban vadon is előfordul, főleg erdei aljnövényként. Nem melegigényes, 20 °C felett a levelek gyorsan öregednek. Gyengébb fényviszonyok között is szépen fejlődik, a közepes árnyékot elviseli. Közepesen vízigényes. A talajjal szemben igénytelen. Szinte valamennyi talajtípuson megél, ha kap nedvességet.
A zöldségágyásokban vigyázzunk vele, mert a következő évben már gyomosít. Utak, kerítések mellett, köves, értéktelen területek hasznosítására jó. Magról szaporítjuk, kapával meglazított és elgereblyézett helyre is vethetjük. Kora tavasszal, amikor már rá tudunk menni a talajra, azonnal vethetjük. Nem megfelelő tavaszi kelés esetén a vetést megismételhetjük. Tavasszal a téli csapadék elegendő a növekedéséhez, nyáron, száraz időben viszont öntözés nélkül nem él sokáig. Év közben saraboló kapával gyomtalanítsuk. Fiatal hajtásait kora tavasztól kezdve folyamatosan szedhetjük salátának. A fűszernek szánt leveleket és fiatal hajtásokat virágzáskor szedjük. Ha magra nincs szükségünk, a növény egész föld feletti részét levághatjuk. A megszárított herbát összetörve fűszerként használhatjuk, a növény minden föld feletti részét.
Jellegzetes ánizsillatáért fűszerként és salátának használják. Már a rómaiak is kedvelték mint leves- és salátaízesítőt. Az idősebb levelek már keserűvé és rágóssá válnak.
A virágzó hajtását (Cerefolii herba), és a termését (Cerefolii fructus) használjuk. A herba és a termés is illóolajat tartalmaz, melynek fő alkotórésze a metilkavikol. A herba flavonglikozidokat, ásványi anyagokat és keserűanyagokat is tartalmaz. Teáját vese és hólyagbántalmak, légzőszervi és emésztőszervi betegségek ellen használják. Természetes antioxidáns, javítja a keringést.
Zamatos turbolya főzelék
Hozzávalók: fél kg zsenge zamatosturbolya-levél, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.
A megmosott, lecsepegtetett leveleket sós vízben megfőzzük. Nagyon kevés vizet hagyva rajta behabarjuk a lisztes tejföllel, majd újra felforraljuk.
illatos turbolya, francia petrezselyem