Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Főzőtökök

sorok közti távolság
100-200 cm
vetési mélység
2-4 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Cucurbita pepo, Cucurbita ficifolia
A tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjének névadó családja. A család mintegy 100 nemzetsége kb. 850 fajt számlál. Nagyrészt trópusiak és szubtrópusiak, de a mérsékelt égövben is meghonosodtak.
A főzőtök faj- és fajtacsoportba soroljuk azokat a tökféléket, amelyeket zömmel főzve fogyasztunk. Ide tartozik a spárgatök (Cucurbita pepo conv. pepo provar. oblonga), a cukkini (Cucurbita pepo convar. giromontiina ), a csillagtököt (patisszont) (Cucurbita pepo convar. patissoniana), és a laskatököt (istengyalulta tököt) (Cucurbita ficifolia). A cukkini termesztéséről külön információk is találhatók tudástárunkban. A tökfélék a termesztett zöldségfajok közül a legnagyobb gyökérzetet fejlesztik. A hajtás keresztmetszete szögletes vagy barázdált, növekedési típusa lehet bokor, („guggonülő”), félhosszú és hosszú. A rövid szárhossz 50–150 cm között változik, csak ritkán ágazódik el. A középhosszú és hosszú hajtásokat fejlesztő fajták elágazódó hajtásrendszere 1,5–3–6 m hosszú is lehet. Leveleik nagyok, 3 vagy 5 karéjúak, érdesen szőrözöttek. Hím vagy nőivarú, sárga virágaik lényegesen nagyobbak az uborka- és a dinnyevirágnál. A spárgatök, a cukkini termése megnyúlt hengeres, az istengyalulta tök termése megnyúlt, szabályos kabak termés. A csillagtök termése jellegzetesen csillag, illetve korona alakú. A termés színe lehet fehér, sötétzöld vagy márványozott.

 • Érdekességek

  Évszázadok óta termelik nálunk a lopótököt, a dísztököt, a kolbásztököt, a kobak, a laska és a szivacstököt. A tök az egyike azon haszonnövényeinknek, amelyet a legkorábbi időktől fogva termesztenek.

 • Élőhelye

  Eredetileg szubtrópusi növény. Minden főzőtök szereti a teljes napot, hőmérsékletigényük is nagy, optimálisan 25±7 °C. A virágok már fagypont körüli hőmérsékleten elpusztulnak, a hajtások mínusz 1,5–1 °C-on elfagynak. A laskatök hőmérsékletigénye valamivel kisebb. Vízigényük változó, sekélyebben elhelyezkedő gyökérzete miatt a csillagtök kívánja a legtöbb öntözést. Ezt követi a spárgatök, a cukkini. A laskatök öntözés nélkül is jól termeszthető. A tápanyagok közül a káliumot igénylik legnagyobb mennyiségben. Legjobban a humuszban gazdag, laza szerkezetű, középkötött vályogtalajokon teremnek.

 • Termesztése

  A főzőtökök szaporíthatók állandó helyre vetéssel és palántázással. Április 10-e után vethetők a magok a levegős, jó szerkezetű talajba, egészen júniusig. Érett trágyát vagy komposztot keverjünk a talajba a vetés előtt. Egy fészekbe három magot helyezzünk, majd a csírázás után fészkenként egy növényt hagyjunk meg. Ha május elején még jelentkeznek talaj menti fagyok, akkor agyag cseréppel letakarhatjuk a növényeket a fagyosabb napokra. Palántaneveléssel korábbra hozhatjuk a termést. A kiültetés előtt 30-40 nappal, 6-10 cm-es távolságba vessük a palántának való magokat. A 3-4 lombleveles növénykéket április végén–május elején kiültethetjük. A nagy termés kifejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő vízellátás.

 • Konyhai felhasználás

  A főzőtök beltartalmi értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól. A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom igen kevés. A vitamintartalmat szintén csekélynek minősítjük. Legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom. A terméseket gazdaságilag érett állapotban fogyasztjuk. Ez igen tág határok között változik. A Cucurbita pepo csoportba tartozókat a termős virág megtermékenyülésétől a biológiai érettség kezdetéig igen változatos méretben és fejlettségben fogyasztjuk. Viráguk sziromlevéllel együtt, olajban sütve fogyasztható. A csillagtök is ettől a fázistól alkalmas savanyításra vagy egyéb felhasználásra. A korai időszakban leszedett 10–15 cm-es fejlettségű termések rántani vagy pörköltnek alkalmasak. Nyáron a majdnem biológiai érettségű tökök adják a legnagyobb tömegű termést. A laskatököt csak érett (csontkeménnyé vált héjú) állapotban szedjük, ugyanis éretlenül a húsa keserű.

 • Növényvédelem

  Bár levelei serteszőrösek, főleg a fiatal hajtásokat támadhatják a takácsatkák, és a mozaik vírust terjesztő levéltetvek. Jelentős lehet még; csapadékos meleg időben az uborkán is megjelenő peronoszpóra, a csíranövény kortól támadó fenésedés. Száraz időben a lisztharmat, hűvös időjárás esetén pedig a vizenyős foltokat okozó kladospóriumos penész jelenhet meg. A kabakosokat éppen ezért önmaguk után legalább 4–5 évig ne termesszük, és ne ültessük őket túl sűrűn.

 • Növénytársítás

  A tök jól megfér a retekkel és a hagymával, de nem kedveli a burgonyát.

Évszázadok óta termelik nálunk a lopótököt, a dísztököt, a kolbásztököt, a kobak, a laska és a szivacstököt. A tök az egyike azon haszonnövényeinknek, amelyet a legkorábbi időktől fogva termesztenek.

Kártevők és kórokozók