2017. október 10.

Berlini séták

Az  International Urban Farming Conference (Nemzetközi Városi Mezőgazdálkodás Konferencia) során több érdekes, inspiráló berlini kertet látogathattunk meg.

Az Interkultureller Garten Rosenduft egy kisebb közösségi kert, amit a koszovói háború során ide menekült asszonyok alakítottak ki, építettek fel. A kert szociális teret biztosít a különböző nemzetiségű kertészkedők találkozására, készítenek hagyományos rózsaszörpöt, fűszersót és fűszerolajat, valamint saját méheik is vannak.

Az egykori Templehof reptéren is kertészkednek, az Allmende-Kontor közösségi kertben. A környéki lakosok tettek egy javaslatot arra, hogy kertet alapítsanak a használaton kívüli reptéren. Kaptak is egy focipálya nagyságú területet, ahol közös összefogással sok lelkes ember kezdte kialakítani kis parcelláját. A hely nagyon varázslatos, nincsenek kerítések, határok, de kis padok, zegzúgos ösvények, ágyások jelzik a területeket. Van aki projektmunkát végez a parcelláján – öntözési módszereket próbál ki, míg mások összefogva festő növényeket termesztenek kis földterületükön. Az egykori reptéren nagy a közösségi élet – lehet akár 3 km-t futni és görkorcsolyázni az egykori kifutópályákon (jelölve van a megtehető táv), hatalmas kijelölt grillező terület van, és a papírsárkányok is magasra repülnek a szelesebb napokon. A repteret, a parkokhoz hasonlóan, napkeltétől napnyugtáig lehet látogatni, utána bezárják a kapukat.

A Prinzessingarten több mint 6000m2-en terül el. Közösségi kert és tanuló hely is egyben. A magaságyások mellett itt nyitott műhelyeket, méhkaptárakat, kert kávézót és éttermet, piacteret és a leszüretelt terményeket feldolgozó tankonyhát is lehet találni. A séta során mi este érkeztünk a kert éttermébe, ahol környékbeli termelők terményeiből fogyasztottunk vegetáriánus vacsorát, és egy kolumbiai kertművész koncertjét hallgathattuk meg.

Az IGA – International Garten Ausstellung (Nemzetközi Kert Kiállítás) helyszínén megismerkedhettünk az aquapónia rendszerrrel, mely a haltenyészetet kapcsolja össze a hidropóniával, vagyis a termőtalaj mentes növénytermesztéssel. Láthattunk tankerteket, ahol fólia tető alatt nevelkedhetnek együtt a paradicsom és az ember palánták :), valamint megismerhettük a 2000m2 Garten projektet is. A projekt abból indul ki, hogyha igazságosan felosztanánk a Földön élő emberek között a megművelhető földterülteket, akkor minden embernek 2000m2  járna. A projekt célja, hogy az érdeklődők segítségével alakítsák ki, mire és hogyan tudjuk használni ezt a nagyságú földterültetet.

A séták során sok lelkes kertésszel, segítővel, résztvevővel ismerkedhettünk meg :)!

 

További képek
Vissza a hírekhez