Így indíts te is közösségi kertet!

Szeretnél egy parcellát, de már évek óta vársz, s sehol nincs szabad?
Nyílt egy új kert, de nem a te kerületedben, pedig naponta elmész
egy üres telek mellett, ami kiváló helyszín lehetne?
Ne várj tovább, alapíts Te is közösségi kertet!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Közösségi kertek alapításának

legfontosabb feltételei

 1. Járj nyitott szemmel és keress egy használaton kívüli területet

  Járj nyitott szemmel lakókörnyezetedben, a munkahelyed környékén – ahhoz, hogy könnyen beleilleszd a napi rutinodba a városi kertészkedést, fontos, hogy a leendő kert a közeledben helyezkedjen el. Találj használaton kívüli városi területet, ahol el tudod képzelni a jövőben közösségi kert működését.

 2. Igényfelmérés az adott kerületben

  Tudd meg ki a tulajdonos. A földhivatalnál kérd ki a szóban forgó ingatlan tulajdoni lapját.

 3. keresd meg a tulajdonost és szerződj vele!

  Keresd meg a tulajdonost a közösségi kert terveddel, és kérj tőle elvi beleegyezést. A bizonytalan telektulajdonosok meggyőzésére készülj fel érvekkel a közösségi kertek hasznosságát illetően (környező ingatlanok felértékelődése, nagyobb biztonság, pozitív kommunikációs érték…) Csak 1 telek tulajdonosát kell meggyőznöd, ne add fel hamar! Ha megvan a beleegyezés, szerződj az ingatlan tulajdonosával. A szerződésben rögzítsétek a használatba adás-használatba vétel tényét, időbeni és infrastrukturális aspektusait.

 4. Mérd fel a területet, készíts költségbecslést!

  Már az elvi beleegyezést követően mérd fel a területet és a kapcsolódó infrastruktúrát, készíts költségbecslést a legszükségesebb beruházásokról! Amire szükség lesz: - méretezett alaprajz a tervezéshez, parcellák egyéb közösségi funkciók elhelyezéséhez - megfelelő termőföld, talajminőség vizsgálat (városi környezetben gyakran nem megfelelő a föld minősége a kertészkedéshez, ilyenkor szükség lehet a talaj minőségének javítására, talajpótlásra, akár ún. emeltágyást is kialakíthatsz). Min. 40 cm vastag földréteg kialakításával kalkulálj. - a biztonság megteremtése: elsősorban kerítés, zárható tároló a szerszámoknak, de akár biztonsági kamera, mozgásérzékelős lámpa jöhetnek itt szóba, hiszen fontos, hogy az arasson, aki a kertet megművelte… - vízvételi lehetőség a locsoláshoz - rengeteg egyéb közösségi, kényelmi felszerelés, de ezek majd idővel úgyis meglesznek a kialakuló új közösség tagjainak hála.

 5. szerezz támogatókat!

  Fentiekkel szoros összefüggésben kell kezelni, hogy milyen támogatókat, szponzorokat érdemes megkeresni, akiknek érdekes lehet a kezdeményezés mögé állni vagy anyagi, vagy eszköz formájában történő hozzájárulással. Pályázatokkal is meg kell próbálni a kert kialakításához szükséges anyagiakat megszerezni. Zöldesítésre, környezetvédelemre rendszeresen írnak ki pályázatokat önkormányzatok, bankok, biztosítók, zöld civilszervezetek. Szükség lehet rá a pályázatokon, hogy civil szervezeti háttérrel pályázz – nem csak ezért érdemes felvenni a kapcsolatot környékbeli zöld szervezetekkel…

 6. Toborozz kertész és szervező társakat!

  A szükséges infrastruktúra és anyagi háttér megteremtésével párhuzamosan kezdd meg a kertközösség toborzását. Kertészeken túl keress a szervezésben, szponzorációban, pályázatírásban is segítő környékbelieket. Ebben annyit tudunk majd segíteni, hogy honlapunkon, facebookon közzétesszük a felhívást, amiben kertész és szervező társakat keresel.

 7. Szükségetek lesz egy kert szabályzatra és vezető(k)re.

  Szervezz közösségi találkozókat! Beszéljétek meg közösen az igényeket - a legalapvetőbb zöldség és fűszernövény kertészet mellett számtalan funkció férhet itt meg: pihenőpark, játszótér, iskolai tankert, kertmozi, bográcsolás, de akár a (bio)vendéglátás különböző formái is. Együtt alakítsátok ki a leendő kert szabályzatát, hiszen így betartatni is könnyebb lesz. A kisméretű területen történő, egymástól független, intenzív termesztésre való tekintettel mi mindenképpen a biogazdálkodásra szavazunk! A szabályzatot foglaljátok írásba, legyen egyértelmű a kertészközösség valamennyi tagja számára.

 8. Szerződj a kert használóival!

  Szerződj a kert használóival, a közösségi kertben található parcellák művelőivel, hiszen a kialakítás, fenntartás, és az ingatlan tulajdonosával kötött használatba vételi szerződés betartása közösérdek és együttes felelősség.

 9. Indíts belső kommunikációt!

  Indíts belső kommunikációt a közösségi kerthez csatlakozók közötti kapcsolattartás és a jövőbeni feladatok meghatározása, ütemezése, leosztása és a felmerülő ötletek, javaslatok megosztása céljából. Légy részese és tartsd kézben mindezt. Válasszatok magatok között vezetőket a kert hivatalos képviseletére, a közös kertészeti munkák koordinációjára, az adminisztrációs feladatok ellátására és az esetleges konfliktusok kezelésére.

 10. Szervezz közösségi találkozókat, kurzusokat.

  Szervezzetek találkozókat, kurzusokat, ahol sor kerülhet az alapvető kertészeti ismeretek elsajátítására. Ennek közösségépítő és legfőképp fenntartást segítő szerepe van, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eredménye legyen a munkátoknak. A további programokról (bográcsolás, együtt zenélés, kertmozi, stb.) már rugalmasan dönthet a kertben tevékenykedő közösség, de fontos, hogy a terményidőszakhoz kapcsolódó kertészeti feladatokat minden esetben lássátok el, és szervezzetek hasznos tudás átadást.

Ha segítségre van szükséged:
tervezés, konzultáció, művezetés, közösségfejlesztés, kertészeti szaktanácsadás,
a teljes megvalósítási szakaszra, akár több éves működtetéssel!
További információkért lépj kapcsolatba velünk!

Kapcsolat