Az egyéni és közösségi jó példa követendő, így tevékenységünkkel mi magunk is hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztéséhez.
A Közösségi Kertek Projekt több mint 10 éves működése során rengeteg hasznos ismeret és gyakorlati tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy azt közérthető, az átlagos háztartások szintjén is alkalmazható, könnyen továbbadható formában – a már érzékenyített, összetartó kertközösségeinkre alapozva – jóval szélesebb kör számára tehessük elérhetővé.
A klímaadaptív urbánus lét egyik kulcsfontosságú eleme a (környezet)tudatos élelmiszerfogyasztás, mely nemcsak az élettanilag értékes táplálékok fogyasztását jelenti. Szorosan kapcsolódik hozzá a tudatos élelmiszerbeszerzés (zömében helyi termelőktől, vagy akár otthoni termelésből), az beszerzett mennyiség optimalizálása (az élelmiszerpazarlás elkerülése), a szerves hulladék kezelése témaköre is.
A nemzetközi Auchan Alapítvány támogatásával megvalósuló, „Közösségi Kertekkel a Tudatos Városi Életmódért” című projektünk innovativitása leginkább a témakör holisztikus megközelítésében rejlik. Az egyén egészség-és környezettudatos táplálkozással kapcsolatos attitűdje összefügg a természetes és társadalmi környezetéhez való viszonyával: az arról alkotott elképzeléseivel, az kapcsolatos ismereteivel, szerepfelfogásával stb. Tapasztalataink szerint jelenleg hiányzik az fajta ismeretszerzési lehetőség, amely a lakosság számára közérhető formában, az egyéni cselekvés szintjén is értelmezhető, komplex tudást biztosíthat.
Ebben a projektben, mi ezt hiányt igyekszünk pótolni.
A 12 hónapig tartó projekt programja 2 fő tevékenységcsoportból áll:
- Tematikus rendezvények: tartalmas elfoglaltságot biztosító, szemléletformáló családi programok minden korosztály számára.
- Program témaköreit közérthető formában feldolgozó, ismeretterjesztő kiadványok készítése, melyek célja, a hétköznapi életben alkalmazható ismereteket átadása. Az ingyenes kiadványok a Savoya Parkban található Auchan áruházban papír alapon, a Közösségi Kertek Projekt honlapján digitális formában lesznek elérhetők.
A workshopok szombati napokon, 10:00 és 16:00 óra között kerülnek megrendezésre.
- szeptember 10. – Egészséges táplálkozás – kreatív és játékos családi foglalkozások az egészséges táplálkozás jegyében.
- október 8. – Élelmiszer-gazdálkodás – a pazarlás csökkentése, az élelmiszer tárolása, tartósítása (befőzés, aszalás, szárítás, fermentálás)
- november 12. – Zerowaste – hulladékmentes háztartás, otthoni és közösségi komposztálás.
- március 11. – Közösségépítés – alulról jövő kezdeményezések, kertközösségek és egyéb tematikus kisközösségek szervezése, bevásárlóközösségek.
- április 8. – Környezettudatos kertművelés – ökologikus növénytermesztés és kártevővédelem, kertészkedés kert nélkül (vertikális, balkon és párkánykertészkedés, hidropónia).
- május 13. – Egészséges és környezettudatos táplálkozás – az egészséges táplálékfogyasztás egészségügyi hatásai, alternatív táplálkozási irányzatok (vegetarianizmus, növényi étrend).