2022. július 25.

Közösségi Kertekkel a Tudatos Városi Életmódért

Az egyéni és közösségi jó példa követendő, így tevékenységünkkel mi magunk is hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztéséhez.

A Közösségi Kertek Projekt több mint 10 éves működése során rengeteg hasznos ismeret és gyakorlati tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy azt közérthető, az átlagos háztartások szintjén is alkalmazható, könnyen továbbadható formában – a már érzékenyített, összetartó kertközösségeinkre alapozva – jóval szélesebb kör számára tehessük elérhetővé.

A klímaadaptív urbánus lét egyik kulcsfontosságú eleme a (környezet)tudatos élelmiszerfogyasztás, mely nemcsak az élettanilag értékes táplálékok fogyasztását jelenti. Szorosan kapcsolódik hozzá a tudatos élelmiszerbeszerzés (zömében helyi termelőktől, vagy akár otthoni termelésből), az beszerzett mennyiség optimalizálása (az élelmiszerpazarlás elkerülése), a szerves hulladék kezelése témaköre is.

A nemzetközi Auchan Alapítvány támogatásával megvalósuló, „Közösségi Kertekkel a Tudatos Városi Életmódért” című projektünk innovativitása leginkább a témakör holisztikus megközelítésében rejlik. Az egyén egészség-és környezettudatos táplálkozással kapcsolatos attitűdje összefügg a természetes és társadalmi környezetéhez való viszonyával: az arról alkotott elképzeléseivel, az kapcsolatos ismereteivel, szerepfelfogásával stb. Tapasztalataink szerint jelenleg hiányzik az fajta ismeretszerzési lehetőség, amely a lakosság számára közérhető formában, az egyéni cselekvés szintjén is értelmezhető, komplex tudást biztosíthat.

Ebben a projektben, mi ezt hiányt igyekszünk pótolni.

A 12 hónapig tartó projekt programja 2 fő tevékenységcsoportból áll:

 A workshopok szombati napokon, 10:00 és 16:00 óra között kerülnek megrendezésre.

  1. szeptember 10. – Egészséges táplálkozás – kreatív és játékos családi foglalkozások az egészséges táplálkozás jegyében.

Helyszín: Auchan Savoya Park (1117 Budapest, Hunyadi János út 19.)

  1. október 8. – Élelmiszer-gazdálkodás – a pazarlás csökkentése, az élelmiszer tárolása, tartósítása (befőzés, aszalás, szárítás, fermentálás).

Helyszín: egyeztetés alatt.

  1. november 12. – Zerowaste – hulladékmentes háztartás, otthoni és közösségi komposztálás.

Helyszín: egyeztetés alatt.

  1. március 11. – Közösségépítés – alulról jövő kezdeményezések, kertközösségek és egyéb tematikus kisközösségek szervezése, bevásárlóközösségek.

Helyszín: egyeztetés alatt.

  1. április 8. – Környezettudatos kertművelés – ökologikus növénytermesztés és kártevővédelem, kertészkedés kert nélkül (vertikális, balkon és párkánykertészkedés, hidropónia).

Helyszín: egyeztetés alatt.

  1. május 13. – Egészséges és környezettudatos táplálkozás – az egészséges táplálékfogyasztás egészségügyi hatásai, alternatív táplálkozási irányzatok (vegetarianizmus, növényi étrend).

Helyszín: egyeztetés alatt.

Vissza a hírekhez