2021. május 06.

Mindent a palántázásról

Palántanevelés alatt lágy szárú növény előnevelését értjük. A vetőmagot végleges helyéhez képest máshol, sűrűbben vetjük, és a fiatal növényt védettebb helyen gondozzuk ültetésig.

Előnyei a helyrevetéssel szemben: biztonságosabb és jobban ellenőrizhető szaporítási mód; kiegyenlítettebb, egészségesebb növényállományt kapunk; korábban szüretelhetünk; nagyobb termésátlagot érhetünk el.

Ha kis területen gazdálkodunk, mindenképp megéri zöldség- dísz- és fűszernövényekből palántákat nevelni! 

MIT LEHET PALÁNTÁZNI, ÉS MIT NEM?

A nagy magvú, gyorsan növekedő, vagy átültetést nem kedvelő zöldségnövényeket egyszerűbb és biztonságosabb helyrevetéssel szaporítani – ilyenek a bab, borsó, cékla, spenót, retek, és a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák).

Az összes többi növényt érdemes otthon palántázni!

MIRE LESZ SZÜKSÉG?

Helyre – megfelelő hőmérsékleti, szellőzési, megvilágítási viszonyokkal.

Cserepekre / szaporítóládára / tálcára / bármilyen konténerre

4-5 cm-es földlabdát igényel a fejes saláta, karalábé, zeller;

5-6 cm: karfiol, fejes káposzta;

6-7 cm: paprika, kínai kel;

6-8 cm: paradicsom, uborka;

7-8 cm: más kabakosok.

Közegre – érett komposzt / tőzeg / perlit / istállótrágyázott zöldségföld.

Jelölő pálcikákra – lehetőleg fából.

Egészséges vetőmagra.

Öntözéshez, párásításhoz eszközökre.

MAGVETÉS

A magvetés időpontját 1) az ültetés ideje és 2) a palántanevelés hossza határozza meg. 

1) A palánták ültetési ideje szabadföldre:

Március közepétől április elejéig: káposzta-, salátafélék

Április végétől: paradicsom

Május eleje, közepe: paprika, fűszerpaprika, kabakosok, csemegekukorica

Május vége: zeller, dísznövények, fűszernövények

Nyár folyamán: másodnövények: káposzta-, salátafélék

Ősszel: áttelelő saláta, áttelelő káposztafélék

2) A palántanevelés hossza:

4-6 hét: fejes saláta, káposztafélék, kabakosok (tökfélék); 

6-8 hét: paprika, paradicsom; 

8-10 hét: zeller, fűszernövények;

12-20 hét: egynyári dísznövények

GONDOZÁS

1. Magvetéstől kelésig: talaj nedvesen tartása, optimálisnál melegebb hőmérséklet biztosítása

2. Keléstől edzésig: optimálisnál alacsonyabb hőmérséklettel és megfelelő fényellátottsággal elkerülhetjük a megnyúlást; egyenletes öntözés; rendszeres ellenőrzés (betegségekre odafigyelni)

3. Edzés: ültetés előtt 1-2 héttel kezdve, fokozatosan szoktassuk hozzá palántáinkat az UV sugarakhoz, napra  egyre hosszabb időre kitéve őket

ÜLTETÉS

Csak akkor ültessük ki a palántáinkat, ha meggyőződtünk róla, hogy elég erősek. Milyen a jó palánta? Fehér dús gyökérzete van, ami átszőtte a közeget; föld feletti része erős, zömök; sötétzöld, 5-6 fejlett lomblevele és egészséges sziklevelei vannak; meg van edzve.

A talajelőkészítést, komposztbeforgatást végezzük el ültetés előtt!

Általános elv, hogy ültetéskor a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek földbe a növények! A mély ültetést nem szereti a fejes saláta, zeller, karalábé, káposztafélék. A paradicsom kivétel, őt ültethetjük mélyebbre, mert járulékos gyökereket könnyen fejleszt.

Az ültetést mindig alapos beöntözéssel zárjuk!

 

Felhasznált irodalom: 

Zöldségtermesztők kézikönyve (Mezőgazda Kiadó)

Növényházi dísznövények termesztése (Mezőgazda Kiadó)

 

Vissza a hírekhez