Palántanevelés alatt lágy szárú növény előnevelését értjük. A vetőmagot végleges helyéhez képest máshol, sűrűbben vetjük, és a fiatal növényt védettebb helyen gondozzuk ültetésig.
Előnyei a helyrevetéssel szemben: biztonságosabb és jobban ellenőrizhető szaporítási mód; kiegyenlítettebb, egészségesebb növényállományt kapunk; korábban szüretelhetünk; nagyobb termésátlagot érhetünk el.
Ha kis területen gazdálkodunk, mindenképp megéri zöldség- dísz- és fűszernövényekből palántákat nevelni!
MIT LEHET PALÁNTÁZNI, ÉS MIT NEM?
A nagy magvú, gyorsan növekedő, vagy átültetést nem kedvelő zöldségnövényeket egyszerűbb és biztonságosabb helyrevetéssel szaporítani – ilyenek a bab, borsó, cékla, spenót, retek, és a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák).
Az összes többi növényt érdemes otthon palántázni!
MIRE LESZ SZÜKSÉG?
Helyre – megfelelő hőmérsékleti, szellőzési, megvilágítási viszonyokkal.
Cserepekre / szaporítóládára / tálcára / bármilyen konténerre –
4-5 cm-es földlabdát igényel a fejes saláta, karalábé, zeller;
5-6 cm: karfiol, fejes káposzta;
6-7 cm: paprika, kínai kel;
6-8 cm: paradicsom, uborka;
7-8 cm: más kabakosok.
Közegre – érett komposzt / tőzeg / perlit / istállótrágyázott zöldségföld.
Jelölő pálcikákra – lehetőleg fából.
Egészséges vetőmagra.
Öntözéshez, párásításhoz eszközökre.
MAGVETÉS
A magvetés időpontját 1) az ültetés ideje és 2) a palántanevelés hossza határozza meg.
1) A palánták ültetési ideje szabadföldre:
Március közepétől április elejéig: káposzta-, salátafélék
Április végétől: paradicsom
Május eleje, közepe: paprika, fűszerpaprika, kabakosok, csemegekukorica
Május vége: zeller, dísznövények, fűszernövények
Nyár folyamán: másodnövények: káposzta-, salátafélék
Ősszel: áttelelő saláta, áttelelő káposztafélék
2) A palántanevelés hossza:
4-6 hét: fejes saláta, káposztafélék, kabakosok (tökfélék);
6-8 hét: paprika, paradicsom;
8-10 hét: zeller, fűszernövények;
12-20 hét: egynyári dísznövények
GONDOZÁS
1. Magvetéstől kelésig: talaj nedvesen tartása, optimálisnál melegebb hőmérséklet biztosítása
2. Keléstől edzésig: optimálisnál alacsonyabb hőmérséklettel és megfelelő fényellátottsággal elkerülhetjük a megnyúlást; egyenletes öntözés; rendszeres ellenőrzés (betegségekre odafigyelni)
3. Edzés: ültetés előtt 1-2 héttel kezdve, fokozatosan szoktassuk hozzá palántáinkat az UV sugarakhoz, napra egyre hosszabb időre kitéve őket
ÜLTETÉS
Csak akkor ültessük ki a palántáinkat, ha meggyőződtünk róla, hogy elég erősek. Milyen a jó palánta? Fehér dús gyökérzete van, ami átszőtte a közeget; föld feletti része erős, zömök; sötétzöld, 5-6 fejlett lomblevele és egészséges sziklevelei vannak; meg van edzve.
A talajelőkészítést, komposztbeforgatást végezzük el ültetés előtt!
Általános elv, hogy ültetéskor a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek földbe a növények! A mély ültetést nem szereti a fejes saláta, zeller, karalábé, káposztafélék. A paradicsom kivétel, őt ültethetjük mélyebbre, mert járulékos gyökereket könnyen fejleszt.
Az ültetést mindig alapos beöntözéssel zárjuk!
Felhasznált irodalom:
Zöldségtermesztők kézikönyve (Mezőgazda Kiadó)
Növényházi dísznövények termesztése (Mezőgazda Kiadó)