2022. október 07.

PAZARLÁSMENTES KONYHA – mentsd meg, ami ehető!

„Magyarországon fejenként 65 kg élelmiszerhulladék kerül a kukákba minden háztartásban a NÉBIH felmérése szerint.”
Ez rengeteg!
Eseményünket az Élelmiszerpazarlás csökkentése jegyében hozzuk létre, annak reményében, hogy az itt látott ötletek, praktikák hatására te is elég erőt fogsz érezni magadban, hogy más szemmel nézz otthon a “potenciális konyhai hulladékra”!
Ötleteket adunk nektek, hogy mit tehettek a megvásárolt élelmiszerek utolsó morzsáig való felhasználásáért, és bemutatunk pár szervezetet is, akik a megmaradt élelmiszerek (legyenek azok éttermek el nem adott, de még tökéletesen fogyasztható fogásai vagy üzletek közeli lejáratú termékei) rászorulókhoz való eljuttatásán fáradoznak nap mint nap.
Előadók, programok a nap folyamán:
10:00-11:30 Kocsis Dóra: „Hulladékmentes konyha! Hogyan cseréljük kisebbre a szemetest?” című előadással érkezik – a végén kérdezhettek is tőle. https://zerowastekonyha.hu/
11:30-13:30 Felelős Gasztrohős várja a gyerekeket interaktív, szemléletformáló játékokkal és foglalkozásokkal, fókuszában a környezettudatos városi életmód. (https://www.gasztrohos.hu/)
13:30-14:00 Praktikumok a pazarlásmentes háztartáshoz: egy kis ízelítő a termények házi feldolgozásához, avagy hogyan tartósíts fűszernövényeket (szárítás, aszalás, sóban és olajban eltevés, befőzés, savanyítás, és napjaink sztár metódusa: a fermentálás)
…egy kis meglepetéssel is készülünk! 🙂
Továbbá összeszedtük nektek a pazarlásmentes háztartás témaban az összes tudnivalót, kit, ki, mikor, hol és hogyan…
14:00-14:30 Dalmadi Júlia is itt lesz velünk (https://www.etelmento.com/ , a facebookon pedig https://www.facebook.com/etelmento ) innovatív továbbhasznosító vállalkozásával: “Első termékük a sörtörköly granola volt, amellyel a sörgyártás melléktermékének adnak új életet. A sörfőzdékben nincs rá szükség, de a megfelelő kezekben ropogós granolát lehet belőle készíteni.”
14:30-16:00 Eszterhás Emőke a gyógynövényekről mesél nekünk, összerakunk vele egy klassz teakeveréket, ami jól jön majd az őszi-téli időre.
(https://www.facebook.com/eszterhasemke/)
KONYHA- ÉS HÁZTARTÁSI-BÖRZE A ZEROWASTE JEGYÉBEN! (egész nap)
Nem csak a szerves hulladék képez felesleget az otthonunkban…
Van olyan konyhai/háztartási eszközöd, (sokadik ajándék konyharuha, fűszertartó, egy pohár bor után rendelt tévéshopos kütyük…) amire nincs szükséged, de mivel tökéletes állapotban van, új, vagy újszerű, kidobni sem akarod? Hozd magaddal, add oda másnak, vagy cseréld el!
Ami nem talál gazdára azt továbbadjuk majd a Mandák Ház menekülteket segítő programja részére.
A részvétel ingyenes!
Az eseményen videofelvétel és fénykép készülhet!
Hulladékot nem gyűjtünk, ezért arra kérünk, amit hoztál, vidd is el magaddal!
A program a nemzetközi Auchan Alapítvány támogatásával, a „Közösségi Kertekkel a Tudatos Városi Életmódért” című projektünk keretében valósul meg.
A szervező bemutatása:
KÉK célja, hogy megteremtse a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumait, ezáltal a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegye az építészet, városfejlesztés és a közösségek, és a fenntartható városhasználat kortárs kérdéseit.
A programot a KÉK (https://www.facebook.com/KortarsEpiteszetiKozpont) Közösségi Kertek (https://www.facebook.com/KozossegiKertek) programjának keretében szerveztük meg nektek.
Számíthattok hasonló izgalmas témákra, előadásokra és foglalkozásokra sorozatunk keretében idén még november 12. (zerowaste témát járjuk körül), illetve 2023 március, április és május második szombatján.
Vissza a hírekhez