Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Medvehagyma

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Allium ursinum

Az Amaryllidaceae (amarilliszfélék) családján belül a hagymaformák alcsaládjába tartozó évelő, 15-50 cm magas növény. Hagymája megnyúlt buzogány alakú, a hagymát takaró buroklevél fehér. Egy tövön több hagyma található. A hosszú nyelű, lándzsás levelek fényes felületűek, rendesen kétlevelű, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Az ernyős virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Termése nehezen csírázó, a talajban hosszan elfekvő tok. Üde talajú bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó növénye.

 • Népies nevei

  vadfokhagyma, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, sási-hagyma

 • Élőhelye

  Közép és Nyugat Európában, így hazánkban is őshonos, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik. Hegyvidékeken, hegyi patakok közelében, árnyékos, humuszban gazdag lombos erdők, aljnövénye.

 • Érdekességek

  Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák.

 • Termesztése

  A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra kell ültetni. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezzünk, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takarjuk lombbal 1-2 cm vastagságban. Fenyőtűt és avart nem szabad használni. Magról nehezen szaporítható, néha több évig is elfekszik a mag mielőtt csírázni kezdene. A csírázáshoz hideghatásra van szükség, ezért nyár végén, ősszel vethető. Magról vetve három év múlva virágzik először. Tartsuk a talaját nedvesen, és csapadéktól függően, szükség szerint öntözzük. Nyáron, amikor a hagyma föld feletti része eltűnik, akkor sem szabad elfeledkezni az öntözésről, főleg a júliusi-augusztusi nagy melegben. Amíg nincs megfelelő számú állomány, addig hagymánként csak egy levelet lehet levenni, így a hagyma további fejlődését nem gátoljuk. Virágzás előtt hagymáját és leveleit szokták gyűjteni. Virágzáskor már csak gyönyörködni jó benne.

 • Gyógyhatásai

  Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin rokon vegyületek. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, C-vitamint. Termése 18,8% zsírosolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz, továbbá magas a vastartalma. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszert, a gyomor működését, az emésztést, gátolja a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást. Immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatású, enyhíti a fejfájást és a szédülést.

 • Konyhai felhasználás

  Fiatal leveleit salátákba, szószokhoz, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekbe és főzeléknek is. Érdekessége, hogy sószegény étrendbe, jellegzetes sós íze miatt jól illeszthető. Leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását. Kúraszerűen minden nap lehet fogyasztani, és minden ételbe belekerülhet, amihez amúgy petrezselymet vagy snidlinget használunk. Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe. Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pesto, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik. Kellemes alkotóeleme lehet a zöldséges salátáknak. Főzhetünk belőle krémlevest, beledolgozhatjuk grízgaluskába, nokedli tésztába, felhasználhatjuk töltelékekbe. Van, aki teaként kedveli. Ehhez egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni.

vadfokhagyma, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, sási-hagyma

Kártevők és kórokozók