Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Mogyoró (közönséges)

sorok közti távolság
250-400 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Corylus avellana

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozó 3-5 méterre növő terebélyes cserje akár soktörzsű kis termetű fává is fejlődhet. Egyenes vesszőin fejlődő lomblevelei oválisak, kétszeresen fűrészes szélűek, fonkákjuk enyhén szőrös. Sárgásbarna 5-6 cm hosszú barkavirágzatai kora tavasszal nyílnak. Csonthéjas magtermését fogyasztjuk, melyeket harangalakban rojtosan felhasogatott fellevelek (kupacslevelek) vesznek körül.

 • Népies nevei

  mókus mogyoró, bokor mogyoró, európai mogyoró

 • Élőhelye

  Hazai erdőink őshonos növénye; különösen a napos erdőszéleken tenyészik szívesen.

 • Termesztése

  Őszi vagy tavaszi bujtással vagy sarjak leválasztásával szaporítható.
  Bár egy tövön van hím és nőivarú virág, önmegtermékenyítésre nem képes, ezért több fajtát kell egymás mellé telepíteni. A szél által szállított virágpor megtermékenyítő hatása 25 m-ig jó hatékonyságú. A megfelelő pollenszóródás érdekében az uralkodó szél felőli oldalon, arra merőleges irányban 1 sor porzófajtát majd 1-2 sor főfajtát ajánlatos ültetni. A tenyészterület leggyakrabban 5,0 x 2,5 m, de sokszor más rendszerben is ültetik, például a törzses kialakításút 7,0 x 4,0 m-re.
  A növény metszése szükséges a megfelelő fejlődéshez. Több és szebb (nagyobb méretű) lesz a termés, évi 150-300 mm-nyi öntözés hatására. Az összes évi vízigény: 6-700 mm.

   

 • Konyhai felhasználása

  Önmagában, darálva, de süteményekhez vagy salátákhoz is megfelelő alapanyag lehet.

 • Gyógyhatásai

  A mogyoróban számos fontos vitamin található: gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, magas a réztartalma, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. Telítetlen zsírsavai a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést.

 • Receptek

  Brownie mogyoróval

  Hozzávalók: 25 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg vaj+a tepsihez, 20 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg durvára aprított mogyoró, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 25 dkg liszt

  Elkészítése:  A csokoládét felkockázzuk, majd gőz felett felolvasztjuk. Kivajazunk egy nagy tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokoládét, a darált mogyorót és a gyömbért. Végül a lisztet is beledolgozzuk. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, megszórjuk az aprított mogyoróval, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.  Hagyjuk hűlni, majd kockákra és/vagy háromszögekre vágjuk.

  http://www.mindmegette.hu/brownie-mogyoroval.recept/

mókus mogyoró, bokor mogyoró, európai mogyoró

Kártevők és kórokozók