Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Mustár

sorok közti távolság
25-30 cm
vetési mélység
1-1,5 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Három mustár faj van termesztésben: a fehér/angol mustár (Sinapis alba), a fekete/francia mustár (Brassica nigra), és a barna/szareptai mustár (Brassica x juncea). Mindegyik a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó faj, megjelenésük és életmódjuk hasonló. 50-120 cm magas, egyéves lágyszárú fajok. Szórt állású szeldelt leveleik szőrösek, sátorozó fürt virágzatuk sárga. Becő termésük 1-6 cm lehet, melynek állása és morfológiája a három faj legfontosabb elkülönítő bélyege. A termésben található mag színe szalmasárga (fehér mustár), feketés (fekete mustár) vagy vörösesbarna (barna mustár).

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger térségéből és Nyugat-Ázsiából származik.

 • Termesztése

  Rövid tenyészidejű (3-4 hónap), itthon mindenhol megterem, legjobb a meszes vályogtalaj. Száraz körülmények között is jó termést ad, nem tápanyagigényes, fagyra nem érzékeny (-5 C-ot is kibír). 4-5 C-on csírázik, vetés után 4-6 nappal már kel. Talajban levő herbicid maradványokra érzékeny, teszt növénynek is használják.

 • Konyhai felhasználás

  Mustármagból házilag is készíthetünk mustárt, ami hűtőben tárolva 2 hónapig is eláll. Az őrölt mustármagon kívül ecetre és sóra van szükség, de ízlés szerint más fűszert is tehetünk bele.

 • Gyógyhatásai

  Kedvező étrendi hatása a mustárglikozidoknak köszönhető. Ezt víz vagy nyál elbontja, így jön létre a csípős íz. A mustármag emellett illóolajat, zsírosolajat, nyálkaanyagot is tartalmaz.

 • Növényvédelem

  A mustár kártevői: földibolha, repcebogár, repcedarázs.

  Mustárt növényvédelmi célból is termeszthetünk. Gyökérzete által kiválasztott anyagok pusztítják a fonálférgeket, drótférgeket, cserebogárpajorokat és más talajlakó kártevőket. Kiváló zöldtrágya növény: átvészeli a telet, takarja és fertőtleníti a talajt, illetve a gyomokat is elnyomja.

 • Növénytársítás

  Nem jó előveteménye a burgonya, paprika, káposztafélék, pillangósok, repce. Ne termesszünk utána azonos családba (káposztafélék) tartozó növényeket!

A Földközi-tenger térségéből és Nyugat-Ázsiából származik.

Kártevők és kórokozók