Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Bazsalikom

sorok közti távolság
40-50 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Ocimum basilicum
Egyéves, lágyszárú növény, felálló szárú, a tövétől elágazó, egyenes, 30-60 cm magas. Levelei nyelesek, élénk zöldek, de egyes változatoké pirosas, tojásdadok, fényes felületűek. Virágzata végálló, laza álfüzér. A virágok kicsik, színük fehér vagy rózsaszín, alulról felfelé nyílnak.
Rendkívül változatos, ma legkevesebb 40 termesztett fajtája ismert.

 • Élőhelye

  Őshazája India, világszerte innen terjed el. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Nem szükséges mély rétegű talaj a termesztéséhez, mert gyökérzete a felszínhez közel található. Laza szerkezetű, homokos vályogtalajok az ideálisak számára. Melegigényes, 0-1 °C-os lehűlés már megakasztja a fejlődését. A magok csírázásához 18-22 °C, a növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet kell. Fényigényes is, ezért árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik és alig hoz virágot.

 • Termesztése

  Itthon Kalocsától délre és Tolna megyében termesztik. Mivel hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz, itthon csak palántaneveléssel termeszthető. A talaj jól melegedő, jó vízáteresztő, tápanyagban dús, középkötött legyen. A magokat március vége felé fólia alá vagy bent vessük, a felszínre szórjuk ki és terítsük le 1 cm vastagon tőzeggel vagy homokkal. 10-15 cm-es távolságú sorokba vagy szórtan vessük. A gyomokat kezdettől fogva távolítsuk el. A palántanevelés során a hőmérsékletet tartsuk 20 °C körül. A palánták növekedésével párhuzamosan növeljük a napi szellőztetések számát és időtartamát. Magyarországon az egyenetlen csapadékeloszlás miatt a biztonságos termesztéshez mindenképpen szükséges az öntözés. Kiültetés előtt nagyon fontos az edzés, állandó szellőztetéssel, vízelvonással szoktassuk a kis növényeket a külső környezethez. A felszedés előtt alaposan öntözzük be az ágyást, hogy minél kisebb gyökérsérüléssel tudjuk kiemelni a palántákat. A kiültetés után azonnal alapos öntözéssel iszapoljuk a gyökerek közé a földet. A palánták nagyon hidegérzékenyek, már fagypontnál károsodnak. A meleg idő beálltával azonban meggyorsul a növekedésük. Betegség és kártevők ellen különösebb védelemre nincs szükség. A legfrissebb virágzó hajtásrészt egész tenyészidőszakban szedhetjük.

 • Konyhai felhasználás

  Az olasz ételek készítéséhez az egyik leggyakrabban használt fűszer, például a klasszikus pesto és számos paradicsomos tésztaszósz elmaradhatatlan összetevője. Emellett jól illik a különböző friss salátákhoz, a paradicsomos ételekhez, gombához és babhoz, de ízesíthet fűszerecetet, savanyúságot vagy éppen mártást is. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez egyaránt. A bazsalikom télre is tárolható: a kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen felaggatva megszárítjuk, majd a leveleket lemorzsoljuk, és fém vagy üveg edényben tartjuk el felhasználásukig.

 • Gyógyhatásai

  Drogja a virágzáskor levágott, szárított és átmorzsolt levele és virága (Basilici herba), illetve az illóolaja is (Aetheroleum basilici). A növényben 0,5-1,5% illóolaj (cineol, metilkavikol, linalool), továbbá csersav és szaponin található. Emellett tartalmaz A-és C-vitamint. Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, szélhajtó, vizelethajtó, fertőtlenítő hatású. A bélférgek pusztítója. Külsőleg toroköblítésre, de bőrkezelésre is javasolják baktericid hatása miatt. Igazoltan erősíti az immunrendszert. Hagyományosan több helyen a menstruáció és a szülés beindítására alkalmazták.

 • Receptek

  Margherita pizza (olasz recept)

  Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 10-15 dkg krumpli, 2,5 dkg élesztő, fél kanál só, olívaolaj, 2 üveg paradicsomszósz, kb. 30 dkg mozzarella sajt, paradicsom, friss bazsalikom ízlés szerint.

  Elkészítés: a krumplit felaprítva megfőzzük és áttörjük, a levét nem öntjük le. A liszthez hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt és a meleg krumplipépet, majd annyi vizet, hogy összeálló tésztát kapjunk. Ezt jól átgyúrjuk és néhány órát langyos helyen kelesztjük. Majd olívaolajjal kikent sütőpapíron, olajozott kézzel kerek lapokat formázunk belőle, megkenjük olívaolajjal, rátesszük a szószt, a sajtot és a paradicsomot szeletelve, és kb. fél óráig sütjük 180 fokon. Még melegen bazsalikommal díszítjük.

 • Növénytársítás

  Virágágy és veteményes szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja lehet még a díszkertnek is. Elűzi a legyeket és a szúnyogokat, ezért például tökfélék, burgonya mellé javasolt az ültetése. Sőt, uborka mellett a lisztharmat ellen véd. Május közepi-végi kiültetéséig áttelelő vagy rövid tenyészidejű növényekkel hasznosíthatjuk a területét.

Őshazája India, világszerte innen terjed el. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Nem szükséges mély rétegű talaj a termesztéséhez, mert gyökérzete a felszínhez közel található. Laza szerkezetű, homokos vályogtalajok az ideálisak számára. Melegigényes, 0-1 °C-os lehűlés már megakasztja a fejlődését. A magok csírázásához 18-22 °C, a növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet kell. Fényigényes is, ezért árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik és alig hoz virágot.

Kártevők és kórokozók