Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Borsikafű

sorok közti távolság
20 cm
vetési mélység
0,5-1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Satureja hortensis
A Lamiaceae (ajakosok) családjába tartozó egyéves, lágyszárú növény. 30-50 cm magasra megnő, tőben dúsan elágazik. Szára 30-60 cm, négyszögletű, tövétől elágazó. Hajtásai sötétzöldek, virágzáskor lilásak, tövüknél fásodók. Levelei keresztben átellenesek, keskenyek, ép szélűek. Júniustól szeptemberig virágzik. Virágzata a levelek hónaljában fejlődik, rózsaszín, vagy fehér színű.

 • Érdekességek

  Van nyári egyéves és téli évelő változata, ez utóbbi a Satureja montana. A Satureja hortensis ismertebb magyar fajtái „Budakalászi” és a „Bokroska”.

 • Népies nevei

  borsikafű, csombord, kerti csombor, bécsi rozmaring

 • Élőhelye

  Mediterrán területeken őshonos, meleg- és fénykedvelő, jó szárazságtűrő.

 • Termesztése

  A legtöbb talajon termeszthető, elhulló magjai gyomosíthatnak. Márciusban, április elején kell elvetni. Vetést követő 70-80 nap alatt virágot hoz. Gyommentesen kell tartani. Hazánkban jelentősebb kártevője és kórokozója nincs. Virágzáskor érdemes szedni.

 • Konyhai felhasználás

  Enyhén borsos íze miatt élelmiszerek, savanyúságok ízesítésére használják. Illóolaját a konzerv- és likőripar hasznosítja. A germánok „babnövénye”, mert a babkészítmények ízesítésére használták, s emellett a bab kellemetlen hatását csökkentette.

 • Gyógyhatásai

  Drogja a virágos, leveles hajtás (Saturejae herba), ami 1-2% illóolajat tartalmaz, ennek főbb összetevői a karvakrol és a cimol. További hatóanyagai a rozmaringsav, flavonoid, cser és nyálka. A cimol köptető, nyálkaoldó és a köhögés ellen is hat. Gombaölő hatású, enyhe vérnyomásemelő, szélhajtó, segíti az emésztést. Vérnyomást fokozó teakeverékek alkotója. Gyomor és bélhurut esetén is használják.

 • Receptek

  Miccs avagy mititei (erdélyi recept)
  Hozzávalók: 0,5 kg marhahús, 0,5 kg sertéshús, 3 dkg só, 3 kiskanál borsikafű hajtás, 3 fej fokhagyma, 1 dl marha alaplé, 1 kiskanál szódabikarbóna, fekete bors.
  Elkészítés: A húsokat alaposan ledaráljuk, az alapanyagokat összedolgozzuk, majd legalább egy napot hűtőben pihentetjük. Ezután kolbász alakú hengerekké formázzuk, és serpenyőben kevés olajon vagy grillen kisütjük. http://www.nosalty.hu/recept/miccs

 • Növénytársítás

  Virágjaival vonzza a rovarokat a beporzást igénylő növényeinkhez.

Van nyári egyéves és téli évelő változata, ez utóbbi a Satureja montana. A Satureja hortensis ismertebb magyar fajtái „Budakalászi” és a „Bokroska”.

Kártevők és kórokozók