Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Büdöske, bársonyvirág

sorok közti távolság
15-30 cm
vetési mélység
1-2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Tagetes spp.
Az Asteraceae (fészkesek) családjába tartozó, lágy szárú, egynyári, bokrosan növő növény, más néven bársonyvirág. Három ismert fajt sorolunk ide: a nagyvirágú (Tagetes erecta), a kisvirágú (Tagetes patula), illetve az apró (Tagetes tenuifolia) bársonyvirágot. Leveleik szeldeltek, fogazottak. Fészkes virágaik változatos formájúak és nagyságúak, a sárga, narancssárga szín valamennyi árnyalatában virágoznak, jellegzetes illatúak. Elriasztják a fonálférgeket.

 • Érdekességek

  Indiában és Thaiföldön ünnepekkor díszítésre használják.

 • Élőhelye

  Az amerikai kontinens melegebb vidékeiről származik.

 • Termesztése

  Igénytelen, fénykedvelő egynyári növény. A szárazságot jól tűri, kedvezőtlen időjárási viszonyoknak is ellenáll. Magvetéssel szaporítható márciusban melegágyban. Az áttűzdelt palántákat május közepe után ültessük végleges helyükre. A magas fajtákat 30, az alacsony fajtákat 15 cm-re ültetjük. Magját vethetjük állandó helyére is május elején, de ilyenkor legalább egy hónappal később virágzik. Ha az elvirágzott virágait lecsipkedjük, akkor bővebb virágzásra serkentjük. A virágokat kézzel is szedhetjük, egészen a fagyokig.

 • Konyhai felhasználás

  Virágszirmaival gyógyteákat, salátákat, köreteket ízesíthetünk. A sáfrányt is helyettesíthetjük vele.

 • Gyógyhatásai

  Virágjából narancs és sárga színű (béta-karotin, lutein, zeaxanthin) színanyagokat vonnak ki. Belsőleg alkalmazva szemvédő, mivel a karotin az A-vitamin képződéséhez szükséges, ami a szem működésében vesz részt. Továbbá antioxidáns hatású egészségvédő termékek hatóanyaga. Illóolaját a kozmetikaipar használja.

 • Növénytársítás

  Az ágyások szegélyére ültetve elűzi a fonálférgeket és egyéb kártevőket, sőt leveleivel árnyékolja a talajt és nem engedi kiszáradni.

Indiában és Thaiföldön ünnepekkor díszítésre használják.

Kártevők és kórokozók